Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


moguća trudnoća


Autor Poruka

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

30.08.2008. 12:35

Ne trebate piti dodatnu tabletu, sve ste dobro napravili.

30.08.2008. 14:10

I mene isto ovo zanima, ako je blagi proljev da li se treba popiti dodatna pilula? Za povracnej znam ali i mene uvijek ovo zbunjuje. Meni se desilo 5-ti dan i nisma ni ja popila i trebam dobiti ovih dana ali sada kada je dr odgovorila da ne treba ni test ni brinuti se i meni je lakse, al samo da nam pojsanite pa necemo vise zapitkivati happy

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

30.08.2008. 21:10

Ako su crijeva bolesna i prebrzo rade, onda se tableta neće stići apsorbirati prije nego se izbaci iz sistema. Dakle, kod proljeva koji nastupi 3-4 sata nakon popijene tablete treba popiti dodatnu tabletu, a kod mekše stolice ne. I dajte molim vas ne tražite još dodatnih objašnjenja, ovo je ipak stvar zdravog razuma blunk.

pepeljuga25

01.09.2008. 21:00

Pijem Trinovum već nekoliko godina. Zanima me vaše mišljenje o Trinovumu-kome biste ga preporučili, kome ne, biste li mi preporučili raditi pauze tijekom jedne ili dvije godine korištenja i sl. (Bila sam kod 2 ginekologa i oboje su mi dali suprotne odgovore na ta ista pitanja).
Također me zanima postoji li mogućnost da sam trudna jer mi je ovaj mjesec izostalo krvarenje nakon prestanka pijenja tableta (jednu sam ovaj mjesec zaboravila popiti, a ostale sam normalno redovito pila). Trebam li napraviti test na trudnoću (već sam ga kupila) i nastaviti piti tablete kada dođe vrijeme za to ili ne?
Puno hvala na odgovoru.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

01.09.2008. 21:45

Osobno, ne prepisujem Trinovum, osim iznimno. Iako na hrvatskom tržištu postoji vrlo malo kontraceptiva, smatram da su ostali bolji izbor od Trinovuma. Relativno je visoko doziran, a gestagen u njemu je prva generacija, danas već postoji i treća. Tako da vam ne mogu odgovoriti na pitanje kome bih ga prepisala, to su iznimne kliničke situacije.
Pauzu ne bih preporučila niti za jedan kontraceptiv, čak niti za Trinovum, one služe samo tome da ostanete trudni, nemaju nikakvog medicinskog opravdanja.
Mislim da niste trudni, ali test svakako napravite, to se uvijek preporučuje kod izostanka krvarenja.

Hipohondar d.o.o.

08.09.2008. 13:20

Pozdrav !
Zadnji odnos prije 3 i pol mjeseca ( uz korištenje zaštite - kondom ). Zadnje tri menstruacije normalne, uredan menstrualni ciklus, točan, krvarenja obilna kao i obično ( jedan mjesec slabije, drugi intenzivnije ). Problem je moj strah od trudnoće, da li sam trudna. Inače sam hipohondar, liječim panični poremećaj tri godine, i još me ovaj strah dodatno iscrpljuje. Tablete za navedeno mi izazivaju masu nuspojava, koje sam ja u stanju pripisati znacima trudnoće ( mučnine, umor,...). Ovaj mjesec ( trenutno sedamnaesti dan menstrualnog ciklusa ) mi je bio pojačan iscjedak tokom ovulacije. Da li je tome uzrok moja konstantna napetost i stres ?
Hvala na odgovoru !

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

08.09.2008. 13:55

Pa onda pijte pilule pa se nećee bojati trudnoće. A u vrijeme ovulacije je pojačani iscjedak normalan.

smzivko1

14.09.2008. 18:05

sedmi dan pauze uzimanja bebi pilula jasmin imala sam odnos i tek sutra uzela prvu bebi pilulu dal mogu ostati trudna

Hipohondar d.o.o.

19.09.2008. 17:40

Niste uzeli u obzir da medikamenti koje uzimam za liječenje paničnog poremećaja poništavaju djelovanje pilula.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

19.09.2008. 21:35

Niste mi napisali koje tablete uzimate da bih tako nešto mogla zaključiti. Vrlo malo tableta poništava djelovanje kontracepcije.

mirela.mimi

24.09.2008. 09:40

Poštovana doktorice,
molim Vas savjet, da li nakon 2 godine (bez pauze) uzimanja Yasmina treba raditi dužu pauzu (npr. 6 mjeseci)prije ostajanja u drugom stanju/trudnoći? Tj. da li ima ikakvih mogućih neželjenih posljedica uzrokovanih uzimanjem Yasmina. Unaprijed hvala.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

24.09.2008. 11:10

Ne, nema nikakvih neželjenih posljedica, i ne treba raditi pauzu.

Lily1985

24.09.2008. 11:20

Poštovana doktorice, počinjem s devetim pakiranjem tableta Diane 35, nakon čega bi trebala napraviti pauzu (prema riječima mojeg ginekologa). Stoga me zanima do kad mogu imati spolne odnose bez zaštite, odnosno do kad je njihovo djelovanje s obzirom na to da nakon ovog pakiranja slijedi pauza. Čula sam da tablete ne djeluju u vrijeme pauze od 7 dana ukoliko ne slijedi novo pakiranje.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

24.09.2008. 12:05

Vrijede možda jedno 4-5 dana. Međutim, čvrsto stojim iza stava da pauza nije potrebna, bez obzira što vam kaže vaš ginekolog. Služi samo tome da ostanete trudni, ili da morate piti hitnu kontracepciju, kao većina djevojaka ovdje.

Vana01

26.10.2008. 15:30

Zadnji odnos sam imala prije,od prilike,mjesec dana.Tada sam koristila kontracepcijske tablete radi dovodjenja hormona u normalu.Nisam ih u zadnjem mjesecu uzimala na vrijeme(zaboravila bi).Prestala sam ih uzimati.Imala sam tekuću stolicu sve vrijeme sta sam ih uzimala,sad je prestala(neznam dali radi prehrane ili radi njih).
Naime imala sa mjesecnicu kad sam stala sa uzimanjem tableta i sad opet nakon 20-tak dana.Sve u granicama normale.
Ali nije to sto me zabrinjava......primjetila sam iscjeljak iz grudi.Pomislivsi da se to desava u trudnoci,napravila sam testove navece i ujutro.Oba su negativna!Neznam dali ima veze sto mi mjesecnica jos nije potpuno stala jer jos se primjecuje par kapi.Trebam li ponoviti testove ili je to normalno???Imam 27 godina i moram napomenuti da kontracepcijske pilule koje sam koristila se zovu "jasmin"

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

26.10.2008. 16:50

Vjerujem da i sami sebe teško razumijete od ove zbrke koju ste napisali. Iscjedak iz dojki je relativno česta nuspojava svih kontraceptiva. Ne morate ponavljati test. Ako iscjedak ne prođe za 2-3 mjeseca javite se ginekologu.

Vana01

27.10.2008. 21:15

Hvala vam na odgovoru...mada sumnjam da ću moći pričekati 2-3mjeseca. Sumljam na trudnoću,dali je moguće da su mi testovi negativni zbog krvarenja?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.10.2008. 00:30

Gledajte, u trudnoći se nema mjesečnica. Plus, testovi su vam negativni. Plus, redovno ste uzimali kontracepciju. Iskreno me zanima na osnovu čega sumnjate na trudnoću. Ovo je retoričko pitanje, pa mi molim ne objašnjavajte na osnovu čega blunk. Niste trudni.

Vana01

28.10.2008. 11:05

Mozda sam stvarno zakomplicirala prvo pitanje pa se iz njega ne razumije da zadnji paketić nisam uzimala redovito.Zaboravila bih uzeti te mi se znalo desiti da,po uputstvima,moram uzeti dvije od jednom.Cijelo to vrijeme sam imala i teski proljev.Tada sam i imala redovite spolne odnose bez zastite.Ako vi kazete da nije moguce da sam trudna onda valjda nisam happy hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

28.10.2008. 11:30

Kod trudnoće od mjesec dana testovi bi bili sigurno pozitivni, ne brinite.