Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim odgovore -punkcija...


Autor Poruka

ElmaB

04.11.2016. 16:05

Poštovana doktorice, hvala Vam na odgovoru.
Mami je prepisano 4 kemo terapije po AC protokolu te nakon toga 12 kemo MKT. Tek nakon tih primljenih terapija uslijedit će operativni zahvat nakon kojeg je predviđeno zračenje i hormonska terapija.
Danas je primila prvu kemo terapiju i za sada je dobro, još uvijek nema nekih nus pojava.
Da limate neki savjet da se lakše prepbrode nus pojave i šta sve možemo očekivati, mada znam da je u biti to sve individualno.

Hvala Vam.

Srdačan pozdrav!

Katarina Antunac, dr. med.

10.11.2016. 12:45

Poštovana,
najčešće nuspojave propisane kemoterapije su umor, mučnina, povraćanja, opadanje kose, trnci u šakama i stopalima, opće loše osjećanje...pa do onih težih npr. infekcija, oštećenja srca.
Kao što i sami kažete, sve je individualno. Neke osobe izvrsno podnesu kemoterapiju a kod nekih su nuspojave toliko teške da ju treba prekinuti. Svakako se držite savjeta liječnika po pitanju prehrane, odmora te dozvoljene fizičke akivnosti

ElmaB

10.11.2016. 13:20

Hvala na odgovoru.
Imam još jedno pitanje. Koja je razlika između ove 4 kemo terapije po AC protokolu i ovih 12 MKT? I zašto se daju svakih sedam dana? Iskreno, meni ovo izgleda jako puno terapija da bi se došlo do operativnog zahvata, te sam poprilično zabrinuta.

Lp

Katarina Antunac, dr. med.

17.11.2016. 10:15

Poštovana,
budite bez brige, ordinirano je upravo onoliko terapija koliko se pokazalo dovoljnima prije operativnog zahvata. Razlika je u vrsti citostatika koji se primaju. Režim davanja paklitaksela jednom tjedno u manjim dozama se za ovaj stadij raka dojke pokazao najboljim kako po pitanju učinkovitosti terapije tako i po pitanju podnošenja.

ElmaB

22.11.2016. 15:05

Hvala Vam na odgovoru.

Mam bi 24.11. trebala da primi drugu kemoterapiju. Uradila je kontrolne nalaze krvi i vrijednosti su sljedeće:
Limfociti 59,9
leukociti 2,4
granulociti 31,4
natrij 146
MCV 98,3
Ostali parametri su u normalnim vrijednostima. Navela sam samo one koje odudaraju od dozvoljenih vrijednosti.
Zanima me Vaše mišljenje da li će zbog poremećenih vrijednosti parametara koje sam navela, moći primiti planiranu kemoterapiju?

Hvala.

Lp

Katarina Antunac, dr. med.

24.11.2016. 15:40

Poštovana,
ne znam referentne vrijednosti laboratorija u kojem su rađeni nalazi te da li ste naveli postotke ili apsolutne vrijednosti pa Vam, nažalost, ne mogu reći hoće li biti odgode kemoterapije

ElmaB

24.11.2016. 15:45

Poštovana doktorice.
Odgođena joj je kemoterapija za sedam dana dok se broj leukocita ne popravi.
Hvala Vam na odgovoru.

rcvetko

24.11.2016. 17:20

Postovani Dali mi mozete objasniti znacenje ovog nalaza nakon mamografije i ultrazvuka? UZV pregledom dojki pokaže se primjereno oblikovane simetrične dojke involutivnog tipa urednog nalazq koze i potkoznog tkiva.U donjem medijalnom kvadrantu lijeve dojke vidljiva je cista velicine 6 mm.U desnoj dojci u vanjskom gornjem kvadrantu na udaljenosti od oko 10 cm od mamile prikaze se hipoehogena ovalna dijelom lobulirana neostro ocrtana zona velicine 5 mm za koju se stice dojam prekida Cooperovih ligamenata uz diskretnu dorzalnu atenuaciju UZV odijeka otvorene etiologije te se preporuca citoloska verifikacija.Pektoralni misici i fascije su urednog nalaza.UZV pregledom aksila ne nalazi se patomorfoloski promijenjenih limfnih cvorova.Hvala vam na odgovoru

Katarina Antunac, dr. med.

01.12.2016. 10:55

Poštovana rcvetko,
liječniku je sumnjiva mala tvorba u vanjskom dijelu desne dojke a kako samo temeljem UZV-a ne može reći o čemu se točno radi upućuje Vas na citopunkciju što svakako napravite. Ne mora nužno značiti da se radi o tumoru ali potrebno je ustanoviti o čemu je riječ.

tomytomy

28.12.2016. 23:45

Poštovani,nakon urađene punkcije 3 ciste dobila sam sledeći nalaz:Citološki opis-Urazmazima se vide česte manje nakupine stanica duktalnog epitela,gole jezgre,rijetki fagi, eritrociti. Mišljenje: Proliferacija duktalnog epitela u sklopu FCP.......iako je škrto opisano ne izgleda mi previše opasno,za sada,molim Vas za dodatno pojašnjenje nalaza...zahvaljujem

sposavec

29.12.2016. 19:40

Poštovani,


imam 52 godine,prije 20 godina odstranjena mi je dojka i limfni čvorovi koji nisu bili zahvaćeni. Dg.lobularni multivent.ca. dojke.
Nisam bila zračena i nisam primala kemoterapiju.
Do sada je sve bilo u redu,rečeno mi je da sam izliječena i da povremeno napravim mamografiju i uzv druge dojke.
Nalaz uzv pokazuje na granici gornjih kvadranata hipoehogenu okruglu promjenu pr. 4 mm te promjenu istih karakteristika pr. 6mm u GMK.Dif.dg. ciste gušćeg sadržaja,fibroadenomi,manje vjer. druga etiologija. Potrebna cit.punkcija koja je napravljena a nalaz glasi manje nakupine žljezdanog epitela,po koji fagocit, f-c promjene.
zanima me trebam li se zabrinuti i da li preventivno odstraniti drugu dojku



Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

30.12.2016. 11:30

Poštovana tomytomy,
baš kao što ste i sami rekli, škrto opisano ali ne spominje se malignih stanica, dakle, vjerojatno nije opasno.
Međutim, nije bitan samo citološki nalaz već i nalaz kliničkog pregleda, UZV-a, razlog zašto ste uopće upućeni na pretragu tako da Vam nalaz može detaljno pojasniti samo liječnik koji Vas je pregledao i zatražio citopunkciju.

Katarina Antunac, dr. med.

30.12.2016. 11:30

Poštovana sposavec,
mislim da za sad nema razloga za brigu ali svakako nastavite s redovnim kontrolama kao i do sad.

Anica1212

02.03.2017. 09:50

Imam 34 godine majka 2 djece,koristim kontracepcijske tablete. Napisala kvrzicu i poslali me na punkciju.
Moli vas da mi objasnite nalaz citopunkcije
Vrsta uzoraka citopunkcija uz asistenciju uzv hipoehogene zone s centralnim hiperehogenim odjecima u glk desne dojke
Citoloski opis :u razmaku punktova nalazi se rijetke gole jezgre,kapljice masti,nakupina masnog tkiva ,periferna krv.
Mišljenje uz za 4 il 6 mj

Katarina Antunac, dr. med.

02.03.2017. 10:55

Poštovana,
u nalazu se ne opisuje malignih stanica a Vi svakako ponovite UZV za 4-6 mjeseci, kako Vam je i savjetovano. U slučaju da primijetite bilo kakvu promjenu, javite se liječniku i ranije.

Lucy123

28.05.2017. 09:35

Molila bih Vas za razjasnjenje nalaza punkcije
Imam 35 g.te sam prije mjesec dana obavila 1.UZV dojke.Napominjem da 7 god.pijem oralnu kontracepciju,jednom sam rodila.
Nalaz je slijedeci:u gornjem lateralnom kvadrantu LD dvije ovalne hipoehogene lezije duz 5 i 6 mmm,susp.na fibroadenom. Nalaz punkcije od prije 2 dana:pod kontrolom uzv punktiraju se dvije usko prilezece tvorbe,hipoepohene,ukupnog promjera 11 mm.Evakuira se nesto masniji sadrzaj.Citoloskom analizom osrednje celularnih razmaza nađu se brojni mani i veci,uglavnom plosni,tracci kompaktnih duktalnih stanica,fokalno s preklapanjem jezgara te nesto obilnijih bazofilnih citoplazmi,nadu se mioepitelne stanice,pojedinacne gole jezgre u pozadini,obilnije ekstracelularne masti,jedan vrlo sitni tracak vezivnog tkiva,periferna krv.
Profilacija duktalnog epitela s minimalnim citoloskim atipijama,dif.dg.u obzir dolazi masno izmijenjeni fibroadenom.Savjetuje se konzultirati kururga radi ekstirpacije i phd.
Citologinja koja je radila punkciju,kaze da su sanse da je nesto maligno u pitanju minimalne,ali da je svakako bolje izvaditi tvorbe.
Zanima me,moram li sad odmah prestati s kontracepcijom ili pricekati konzultacije s kirurgom.?

Katarina Antunac, dr. med.

01.06.2017. 10:25

Poštovana,
u potpunosti se slažem s Vašom citologinjom a za detalje oko prestanka kontracepcije ipak konzultirajte kirurga.

kalendar

25.10.2017. 12:55

poštovani,
supruga mi je bila na redovitoj mamografiji i ultrazvuku dojki
evo nalaza:
uz dojki: 49 godina,involutivni tip dojki.
desno na granici GK cistica 3mm,odgovara mamografskoj sjeni.
Uz istu se subkutano vidi ovalna hiperehogena promjena 8mm koja atenuira UZ snop.(na mamografiji).Savjetujem cit.punkciju pod UZ.
Aksile su b.o.

mamografija:na snimkama bilateralne mamografije vidi se involutivni tip dojki.
desno na granici GK okrugla sjena 3mm(odgovara UZ cisti)
uz istu ovalna nježna hipoehogena promjena 7mm(koja odgovara UZ opisanoj promjeni za koju se savjetuje cit. punkcija).Nakupina mikrokalcifikata se ne vidi

Koliko je ovo ozbiljno stanje.Napominjem da se supruga udarila u vrata prije pola godine imala je modricu jedno mjesec dana.To je zaboravila napomenuti radiologu.
Radiolog misli da bi to mogao biti nekakav lipom.Molim Vas da mi odgovorite.lijep pozdrav.

Katarina Antunac, dr. med.

26.10.2017. 10:30

Poštovani,
dok se ne učini citopunkcija ne može se točno reći o kakvoj se promjeni radi te Vam savjetujem postupanje po mišljenju radiologa

Dbaki

08.01.2018. 16:25

Poštovani, kako mi je supruzi dijagnosticiran karcinom desne dojke, molim Vas na objašnjenje navedenih nalaza i daljenjeg liječenja.
Hvala.

Nalaz biopsije:
Uzorak:
1.kvadrant desne dojke s tumorom
2.sentinel limfni čvor desne aksile
Vel. uzorka:1. 4.7 x 3,5 x3 cm
2. 1,2x1x,04 cm
Orijentacija 1. DA
Fokalnost tumora: 1. DA
Veličina tumora: 1. 1.6 u najvećem promjeru
M<kreoskopska i mikroskopska udaljenost tumora od ruba: 1. 1mm kranijalni pol uzoraka u centralnom dijelu, više prema pektoralno
HISTOLOŠKI GRADUS: 1. Il
NUKLEARNI GRADUS:1. ll
EKSTENZIVNI DCIS I MIKROINVAZIJA:1.U <10% površine DCIS solidnog i manjim dijelom kribriformnog tipa, intermedijalnog gradusa, žarišno s centralnom nekrozom.
VASKULARNA INVAZIJA: nema jasne vaskularne invazije
ER: 1. Slabo do umjereno pozitivni u 90% stanica
PR: 1. Umjereno do snažno pozitivni u 50% stanica
PROFIFERACIJSKI INDEKS: 1. Do 11% u žarištu najveće aktivnosti
HER-2/neu:1. Pozitivan (3+)
STATUS LIMFNIH ČVOROVA: 2. Jedal limfni čvor, histološki bez tumora
OSTALE PROMJENE: 1. Tumorske stanice su obilnije, eozinofilne citoplazme. U većem dijelu tumora pokazuju rast u obliku jednorednih tračaka, nalik na lobularni karcinom no ekspresija E-kadherina je održana (samo blago atenuirana). U dijelu tumora nalazi se solidan način rasta sa sekundarnim lumenima unutar kojih se vidi naglašena sekrecija PAS-pozitivnog materijala te nešto mucina pozitivnog na alcijan plavo. Imunohistokemijski, tumorske stanice nisu pozitivne na S-100 i CK5/6.
Obzirom na neuobičajenu ekretornu aktivnost, nešto obilniju eozinofilnu citoplazmu i netipičan imunohistokemijski profil, materijal se šalje na dodatnu konultaciju u Erlangen, Njemačka kako bi se napravila analiza u smislu eventualnog dokazivanja sektornog ili apokrinog karcinoma.
DIJAGNOZA: mammae I.dex
St p Quadrantectomia mammae I.dex. SNLB axille I.dex
Planira se adjuvantna kemoterapija, trastuzumab kroz godinu dana, radio terapija i hormonska terapija.