Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim odgovore -punkcija...


Autor Poruka

nnensi

11.10.2014. 11:30

Postovani,

Imam 41 godinu i sljedeci nalaz ultrazvuka dojke: palpatorni nalaz na obje dojke uredan, koza, potkoza, ariole, i bradavice su uredne ehostrukture, na desnoj dojci supramamilarno hipoehogena jasno ogranicena formacija 6mm sa 4mm. Nije preporucena kontrola osim redovna sistematska kontrola sva ke godine. Mozete li mi reci nesto vise. Hvala unaprijed.

Katarina Antunac, dr. med.

13.10.2014. 10:00

Poštovana,
savjetujem Vam redovne godišnje kontrole a za objašnjenje ovog nalaza morate se obratiti liječniku koji Vam je radio ultrazvuk.

Panca93

22.10.2014. 21:25

Dobrar dan, ako bih mogao da dobijem odgovor a pitanje. Moja Majka je pre godinu dana operisla rak dojke, Posto je hormonski pozitivna ne bi smela da uzima projzode koje sadrze estrogen,pa samim tim i zelim vas upitati da li bi smela da jede jabuke, tacnije da li ima Estrogena u jaboci. Uz duzno postovanje hvala na odgovoru ! Pozdrav !

Katarina Antunac, dr. med.

27.10.2014. 11:05

Poštovani,
majka može slobodno jesti jabuke

Cigrica

13.11.2015. 13:25

Poštovani, imam 26 godina, pozitivnu amnezu u 3 generacije. Prvi puta sam isla na mamografiju sa 23 godine,pola godine nakon sto sam prestala dojiti i ondje su bile vidljive ciste na lijevoj dojci,sto se poslije punkcijom pokazalo kao ostatci laktacije,a na desnoj jedan uvecani linfni cvor. Nisam se kontrolirala do prije 2 tjedna . Nalaz je slijedeci:
Obostrano se prikaže heterogena ehotekstura parenhima dojki.na granici gornjih kv desne dojke nepravilan hipoehogeni areal 5x8,6 mm. Na granici lat kv desne dojke intramamiarni limfonodul 7,6 mm opisan i na ranijem utz. Učini se FNA lezije na granici gornjih kv desno br FNA 485 4 stakalca.
Nalz mikroskopskog pregleda: u punktatu se nalazi nešto oštećenih žljezdanih stanica i bipolarnih golih jezgri.

Ja vas molim da mi razjasnite što znači taj nalaz i da li bi ja to trebala pratiti,lijecnik nije naveo nikakvu preporuku.

Unaprijed zahvaljujem

dasev

14.11.2015. 16:05

Molim Vas pojašnjenje nalaza citopunkcije desne dojke:
U razmazu punktata nalaze se par nakupina monomorfnih stanica žljezdanog epitela, eritrociti.

U naprijed zahvaljujem na odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

15.11.2015. 21:05

Poštovana dasev,
u punktatu su nađeni elementi krvi (eritrociti) te stanice žljezdanog tkiva, dakle tkiva dojke. Nisu navedene nikakve promjene stanica u smislu zloćudnosti

Katarina Antunac, dr. med.

15.11.2015. 21:20

Poštovana cigrica,
u desnoj dojci i dalje postoji limfni čvor te još jedna nepravilna tvorba od 8,6mm koja je punktirana. U nalazu punktata se ne opisuje zloćudnih stanica ali nalaz svakako treba vidjeti kliničar koji se bavi bolestima dojke, dakle onaj koji Vas je i uputio na mamografiju i citopunkciju s kojim ćete dogovoriti daljnje postupke.

dasev

22.02.2016. 12:50

Poštovani, imam 46 godina. UZV dojki je pokazao konglomerat cista/dilatiranih kanalića na granici LK desne dojke. Od strane liječnika upućena sam na citopunkciju , te Vas molim Vas pojašnjenje navedene citopunkcije:
Vrsta uzorka: Citopunkcija uz asistenciju UZV konglomerata hipoehogenih zona (2 cm), na granici LK desne dojke.
Citološki opis: U razmazu punktata nalaze se krpičasti bazofilni materijal, celularne nakupine stanica masnog tkiva, eritrociti.
Mišljenje: Obzirom na UZV nalaz preporuča se daljnja obrada.

Unaprijed Vam hvala na odgovoru.

Katarina Antunac, dr. med.

26.02.2016. 16:40

Postovana,
U nalazi citopinkcije ne opisuje se malignih stanica ali potrebno je nastaviti s pretragama kako bi se utvrdila priroda cista

vioarb

16.03.2016. 20:05

Postovana unazad par dana primjetila sam iscjedak iz obje dojke tamnozeleni,napravljen je citolo.nalaz..koji glasi..u razmazima je nadjena po koja stanica zlijezdanog epitela u histiocitnoj transformaciji,nesto fagocita i eritrocita,te bezstrukturna ruzicasta rvar-sto znaci taj nalaz

Katarina Antunac, dr. med.

19.03.2016. 17:55

Poštovana,
u nalazu se ne spominje malignih stanica ali svakako se, sukladno dogovoru, javite liječniku

nena281

18.05.2016. 22:35

Imam 40 godina. Imam slučaj raka dojke u obitelji (Moja baka je imala zloćudni tumor dojke). U siječnju sam obavila mamografski pregled koji je zabilježio benignu promjenu 2mm na desnoj dojci, ali mi je zbog gustoće tkiva preporučen uzv. Na uzv je liječnik pronašao dosta cisti na obje dojke no na lijevoj je na 4 sata pronašao još " nešto" promjera 8mm glatko i pomično no osim zabrinutog izraza lica i izjave da "ovo" treba držati pod kontrolom nije rekao što je, samo da nije cista i da dođem ponovno na uzv za 2 mjeseca i ako raste će odlučiti o punkciji ili biopsiji. Na uzv sam bila u travnju( prije mjesec dana). Bojim se da nije nešto zločudno. Zbog obiteljske situacije sam stalno pod velikim stresom, a sad me i ovo čekanje izluđuje. Mislite li da trebamranije obaviti neku pretragu. Da li bi, po opisu mogao to biti tumor i kakav? Hvala unaprijed. Nisam dobila nikakav uzv nalaz, doktor kaže da će pisati nalaz kada dođem na ponovni pregled.

Katarina Antunac, dr. med.

21.05.2016. 18:45

Poštovana,
da je liječniku promjena upućivala na tumor, sigurno bi odmah napravio punkciju ili Vas uputio na daljnje pretrage a svakako će Vam ponoviti UZV sad već za 3-4 tjedna. Uvijek se može napraviti i MR dojki ako mamografija i UZV nisu jasni.

lozinka7

03.08.2016. 23:25

Poštovani,

mojoj mami su prije 2 mjeseca radjeni UZ i mamografija dojki na kojima je u lijevoj dojci nadjena hipoehogena promjena velicine 1 cm, a u desnoj su prisutne fibrocisticne promjene za izolovanim anehogenim jasno ogranicenim promjenama velicine cca do 4x2mm. Zbog promjena u lijevoj dojci radjen je MRI na kojem pise da promjena lijevo odgovara fibroadenomu. Nakon toga su uradili i citološki pregled na kojem u misljenju stoji: Fibroepitelna neoplazija, Dif dg Fibroadenom sa atipijom (C3). Zamolila bih za Vase misljenje o eventualnoj malignosti i daljim koracima i tretmanu? Samo da napomenem da je jedan fibroadenom odstranila prije nekih 10 godina.

Unaprijed hvala

Katarina Antunac, dr. med.

10.08.2016. 00:05

Poštovana,
fibroadenomi su benigni tumori koji se javljaju u mlađoj životnoj dobi, ne postaju zloćudni a odstranjuju ukoliko su veliki ili počnu brzo rasti. S obzirom da je pronađena atipija, zatražite od liječnika koji je majku uputio na punkciju objašnjenje o čemu se točno radi te kakav daljnji postupak preporučuje

cvijet_63

25.09.2016. 02:35

Poštovani

u nalazu mom piše da sonografski koža i potkožno tkivo su uredno prikazani u obje dojke je manje do umjereno izražen fibroglandularni parenhim u lijevoj dojci na granici GK perimamilarno hipoehogena zona spikularnih rubova dužeg cc promjera uz ateanuaciju snopa veličine 5.6 * 5 mm
u aksilama se ne vide patološke izmjene

limfonodi stanjenog korteksa i naglašenog hilusa

a citološki nalaz punktira se dva puta promjena u lijevoj dojci s atenuacijom
citološkom analizom nađene su maligne stanice

dijagnoza je adenokarcinom

što mislite što da očekujem

Molim pomoć i mišljenje pošto ću na operaciju

imam 53 godine nemam menstruaciju od 27.10.2013. a i prije sam imalaa izostanke

Katarina Antunac, dr. med.

29.09.2016. 10:15

Poštovana,
nažalost, u lijevoj dojci je citološki dokazana zloćudna tvorba. promjena je, međutim mala, 5 mm a prema UZV-u nisu zahvaćeni limfni čvorovi pazuha.
Sada Vam slijedi operacija a tek po dobivanju patohistološkog nalaza moći će se više reći o nastavku liječenja.

ElmaB

01.11.2016. 15:45

Poštovani.
Molim Vas za tumačenje nalaza moje mame(67 godina). Rađena je biopsija.
Makroskopski nalaz:Primljeni bioptički materijali su cilindri dobijeni iglenom biopsijom desne dojke ukalupljeni u 2 parafinska bloka.
Klinički i radiološki podaci: Hipoehogena masa u desnoj dojci na mjestupalpabilnog tumefakta, dimenzija 36X30 mm.
Lokalizacija: GVK
Aksilarni limfni čvorovi: Pozitivni
BI-RADS: 5
Mikrokalcifikati: Odustni
Mikroskopski opis:
Histološki tip: Invazivni mamarni karcinom (duktalni NST)
Gradus tumora: (provizorni) 3
Tubuli: 3
Pieomorfija: 3
Mitoze: 10/10 hpf, score 2
Nottingham histološki score: 8/9, gradus 3
In situ komponenta: odsutna
Modificirani mitološki index za iglenu biopsiju dojke. Ref: O Shea et al. Histological grade of invasive carcinoma of the breast assessed on needie core biopsy.
Imunohisthemijski profil tumora
ER: 100% tumorskih stanica pozitivnom, umjerenim i jakim intezitetom
PR: 20% tumorskih stanica pozitivno slabim intezitetom
Her-2/neu. score 0(negativan)
Patohistološka dijagnoza: B5b(maligno)

Ovo je sa nalaza koji smo dobili danas. Molim Vas za mišljenje.

Hvala.

Lp

Katarina Antunac, dr. med.

03.11.2016. 11:35

Poštovana,
kod Vaše majke se radi o tumoru desne dojke koji se proširio i na limfne čvorove pazuha.
Tumor je hormonski pozitivan a Her2 negativan što znači da će se u daljnjem liječenju primjenjivati hormonska terapija a neće se primjenjivati terapija koja djeluje preko Her2 receptora tipa Herceptina.
Međutim, prije odluke o nastavku liječenja potrebno je provesti dijagnostičku obradu kako bi se ustanovilo da li je tumor samo u dojci i pazuhu ili se proširio na druge organe. Uobičajeno se radi RTG pluća, UZV abdomena (ili CT prsišta i abdomena) te scintigrafija skeleta. Po određivanju točnog stadija bolesti, donijet će se odluka o daljnjem liječenju i moći će se dati prognoza daljnjeg tijeka bolesti.