Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - tumacenje dijagnoze


Autor Poruka

verica83

04.06.2008. 18:10

Tumacenje dijagnze Neo mammae dex.Mastitis neo I dex. Obs.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

15.06.2008. 21:35

Za tumačenje dijagnoze, obratite se liječniku koji je dijagnozu postaviio!

veca

02.11.2008. 22:20

Postovani doktore,
Evo ja se opet javljam, druzimo se od maja prosle godine, nase dopisivanje je preslo i na stranu broj 2. Hvala Vam puno na odgovorima, pomogli su meni i mojoj porodici da razumemo ovu tesku bolest. Ali, eto, opet mi je potrebno Vase misljenje i savet.
Mama je zavrsila sa terapijom Taxol, i radila je mamografiju dojke leve, bila na konzilijumu.
Klinicka dijagnoza: Mastitis carcinomaotosa mammae dex.aa.2,5.St.post biopsio et FAC(IX) sendwich Th(cum irrad rad.mammae dex. et lgl regionali). Regressio mastitis partialis. St.post mastectomiam e comphore aa. 1,5 et hormnono Th. adj.cum Nolvadex in curso. Lymphangiosis carcinomatosa cutis haemithoraicis dex.(PH verificata) et neo mastitis mammae sin. St. post HT cum Taxol weekly (XI). Regressio partialis lymphongiosis cutis hemithoracis dex et mastitis mammae sin.
Histoloska dijagnoza: Ca lobulare invasivum. Lymphangiosis carcinomatosa cutis.
ET 18fmol/mg, PR 0, HER-2:0
Uz abdomena: bez sek dep. adenopatije i slobodne tecnosti
Ca 15-3 10 (radjen 28.08.2008.0
RTG luca: bo
KKS i lab analize: bo
UZ nadkljucnih jama: supra inflaklavikularno nema par uvecanih lgl
Nije radila snimanje kostiju posto je to radjeno u maju i bilo je ok.
Mamografiija leve dojke: U poredjenju sa martom 2008, RTG nalaz u levoj dojci diskretno izrazeniji, nalaz ide u prilog mastitisu. Koza areolarne regije i duk parcijalno zadebljala, subkutana retikularna sara izrazenija, nalaz ide u prilog mastitisu, stazi.BI RADS LD 4b Leva dojka bez palp. TU koza bez crvenila sada ima se utisak da je zadebljana i otecena. Reg lgl: bo, PS: 0
Odluka konzilijuma: Da se kod bolesnice obustavi primena daj. hemioth. i uvede hormono terapija Arimidex 1 tableta dnevno kao terapija odrzavanja uz zracnu terapiju leve dojke i reg. lgl.
Koliko razumem i druga dojka je zahvacena tumorom, ali mi nije jasno sta znaci "terapija odrzavanja"? Na konzilijumu je receno da je rizicno operisati je, nije mi jasno zasto? Sta znaci BI RADS LD 4b?
Mozete li mi molim Vas dati Vase misljenje i reci kakve su dalje prognoze, tj da li je ovo pogorsanje stanja moje majke s obzirom da je tumor zahvatio drugu dojku?
Unapred zahvalna i veliki pozdrav

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

09.11.2008. 23:30

Da i druga dojka je zahvaćena tumorom i posebno teškim oblikom tumora takozvanim upalnim rakom dojke(mastitis carcinomatosa). Kemoterapija očito nije djelovala na taj tumor i zato će biti provedena radioterapija/zračenje te dojke i okolnih limfnih čvorova. Uz to će biti primijenjena i hormonoterapija Arimidex-om. Terapija održavanja znači da će se pokušato održati sadašnje stanje i spriječiti ili barem usporiti daljnje napredovanje bolesti. U ovoj fazi je bolest neizliječiva.

veca

10.11.2008. 18:40

Doktore, još jednom veliko hvala na Vašem odgovoru.
S obzirom na Vaše iskustvo i dosadašnje sretanje sa ovom vrstom tumora, da li postoji mogućnost da mi kažete da li propisana terapija daje efekta?
I, možete li mi bar nagovestiti kakva je prognoza preživljavanja, da li uopšte postoji prognoza za nešto što je neizlečivo?
Veliki pozdrav, i hvala na izdvojenom vremenu
Vesna

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

01.12.2008. 17:50

Navedena terapija daje učinka, ali na žalost ne kod svih bolesnika. Kakav će kod vas biti učinak treba tek vidjeti. Obziorm da je kod vas već primijenjeno više vrsta kemoterapije mogućnosti daljnjeg liječenja nisu velike. Sadašnje stanje je neizlječivo kao što ste i sami naveli. Krajnji ishod će na žalost biti loš. Liječenjem se to može odgoditi na neko vrijeme, ali na koje ne mogu predvidjeti. Bolesnice s ovaki uznapredovalom bolesti u samo 50% slučajeva prežive godinu dana.

veca

19.02.2009. 18:20

Postovani doktore, molim Vas za misljenje. Naime, moja majka je pre nedelju dana primljena hitno na onkologiju posto joj je posle prvog zracenja pozlilo. Danas je otpustena i prebacena na drugo odeljenje, ineternisticka onkologija Evo sta pise na otpusnoj listi.
DIjagnoza: Mastitis carcinomatosa mammae dex (2004 godi)
St. post HT FAC (9 cikl) et irrad.rad.mammae dex,et reg.lgl. PR locoreg.
St. post mastectomiam e comfore (septembar 2005)
St.post adj.hormonoThcum Nolvadex (1god)
Lymphangiosis carcinomatosa cutis haemithoracis dex. et neo mastitis mammae sin. (2008god)
St.post HT Weekly-Taxol (11 cikl), PR locoreg.
St.post hormonoTh cum Arimidex (3 meseca)
Regresio part.lymphangiosis haemithoracis dex. Neo mastitis mammae sin.
Meta in ossibus gen.
St.post irrad.pal reg. mammae sin. interrupta
St.post irrad.pal.reg.verth toraco-lumbalis.
PH-Ca lobulare invasivum
Mamografija leve dojke: Znaci mastitisa u levoj dojci sada izrazeniji u komparaciji sa ranijim mamografijama od oktobra 2008. godine. Vidljive lako uvecane lgl u levoj aksili. Progresija mastitisa. BI RADS LD4
Na RTg pluca - u pleuri desno izliv u fibroadhezivnoj organizaciji, u regresiji u odnosu na prethodni nalaz).
RTG kostanog sistema - osteoliticne promene L1
Scintigrafski nalaz: Multifokalne lezije kicmenih prsljenova, vise rebara, acetabulumu desno i os ischii et pubis lat dex.
EHO srca- postojanje kardiomiopatije sa snizenim ejekcionom frakcijom srca (EF 42%, perikard raslojen u promeru 5-7 mm.
Zbog kardiomiopatije konzilijum doneo odluku da se odustane od planirane lokaregionalne zracne terapije a da se sprovede jedna palijativana zracna terapija Th-L prelaza single-shoot tehnikom. Takodje je doneta odluka da se obustavi Arimidex i uvede Aromasin.
Mama je svesna, razgovara sa nama,zeli da ostane u bolnici jer ima strah od gusenja (tesko dise, skripi kad dise, ponekad se bori da dodje do vazduha, skoro da je nepokretna, u krevetu je deset dana.
U prethodnom odgovoru ste mi sve objasnili, ali ja sam totalno u soku jer se njeno stanje za nedelju dana pogorsalo drasticno i doslo do toga da je nepokretna i prosto ne mogu da verujem.... Molim Vas za misljenje.
Hvala, i oprostite na uznemiravanju. Veliki pozdrav i sve najbolje

Nebo.1

19.02.2009. 19:10

"U razmazima punktata inhomogene lezije vel. 15 mm u DMK desne dojke vide se gole jezgre, manje i veće nakupine stanica žljezdanog epitela, pigmentofagi, histiociti, stanični detritus, ekstracelularna mast i eritrociti"

Mišljenje: Fibrocistične promjene s poliferacijom žljezdanog epitela.


Molim Vas za pojašnjenje ovog nalaza tj. koliko je situacija zabrinjavajuća i što bi nadalje bilo dobro poduzeti?
Unaprijed hvala,
Zabrinuta

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

23.02.2009. 19:25

Prema ovom nalazu ne radi se još uvije o zloćudnom tumoru, alo zloćudni tumori se vrlo često razviju iz proliferativnih fibrocističnih promjena. S druge strane citološki nalaz nije uvijek najpouzdaniji. Citološkom punkcijom uvije se dobije samo materijal iz jednog dijela tvorbe. U drugom dijelu tvorbe proliferativne fibrocistične promjene već su mogle prijeći u zloćudni tumor/karcinom. Preporučam vam stoga da tvorba bude kirurškim putem odstranjena u cijelosti i patohistološki pregledana. To je jedini sigurni način da se potvrdi ili isključi radi li se o zloćudnom tumoru ili ne!

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

23.02.2009. 19:25

Odgovor za Vecu:
Na žalost, kod vaše majke se radi o daljnjem napredovanju bolesti, to jest pogoršanju. U ovoj fazi bolest je neizlječiva. Ovo je posljednja ili terminalna faza bolesti. Došlo je i do ozbiljnog oštećenja srca te je moguće jedino suportivno i simptomatsko liječenje. Aktivno onkološko liječenje nije moguće.

veca

29.03.2009. 12:35

Postovani doktore Tomek,
Moja majka je preminula pre nedelju dana 23.marta u 07.30h. Zelim da Vam se zahvalim na odvojenom vremenu koje ste odvojili da bi nam pojasnili njeno stanje i dali potrebne savete.
Sve najbolje, i jos jednom veliko HVALA

nina62

31.03.2009. 22:40

Poštovani doktore Tomak,
Molim Vas za preporuku terapije u nastavku liječenja karcinoma koji mi je dijagnosticiran i hirurski tretiran 04.03.2009.Imam 46 godina .
Upravo sam prikupila sve pretrage za onkologa kod kojeg imam termin 06.04.2009.Takođe bih molila Vašu prognozu .
Hirurški nalaz-DG: Neo mammae 1.dex.(GM/DMK) , Microcalcifitationem mammae bill.(GLK), Tm mammae 1.sin.in obs.(GLK/DLK). Urađena kvadrantna (na granici dva medijalna kvadranta) resekcija Tm čvora en blok sa pektoralnom
fascijom te okolnim tkivom i kožom u široj projekciji Tm.Podužnim rezom se uradi segmentna resekcija GLK,ali i aksilarna ly disekcija drugog nivoa.Potom se uradi i segmentna resekcija GLK lijevo kao i tvorbe na granici LK lijevo.
PH nalaz-DG: Carcinoma ductale gr.II partim necroticum invasivum mamae, Carcinoma metastaticum lymphonodorum, Mastopathia fibrosa microcystica U posudi 1su dva materijala jedan materijal je komad masne dojke koji mjeri 10x8x6cm koji je djelimice obložen kožom ispod koje se na 0,5cm nalazi tumorski čvor prom.1,8cm koji je na presjeku čvrst, sivkast sa žučkastim područjima nekroze.Histološki je tumor građen od solidnih nakupina i tračaka krupnih ,polimorfnih,hiperhromatičnih epitelnih stanica u obilnoj vezivnoj stromi od kojih su neke u mitozi u kojoj se nađe pet mitoza u deset vidnih polja V.P.Neki dijelovi tumora su nekrotični.Tumorsko tkivo je od najbližeg ruba resekcije udaljen 4cm i nema ga na rubovima poslatog materijala.U istoj posudi se nalazi komad fibrozne dojke pr.5,5cm gdje na uputnici navedeno da je odstranjeno iz desne dojke kao i napred pomenuti tumor,a histološki se vidi umnoženo stromalno vezivo na račun parenhima koji je reduciran,a pojedini kanalići su dilatirani i sadrži lipidni materijal,a obloženi su niskim kubičnim epitelom.U posudi sa oznakom 2 je materijal koji je odstranjen iz lijeve dojke,a mjeri 6x5,5x5cm na presjeku sivkast, žilav sa više difuzno razbacanih sitnih šupljina velićine zrna leće.Histološki se radi o tkivu dojke u kome je umnoženo stromalno vezivo na račun parenhima gdje se vide atrofični lobuli,a pomenute šupljine su cistično prošireni kanalići koji sadrže lipidni materijal,a obloženi su pravilnim kubičnim epitelom.U posudi sa oznakom 3 je komad masnog tkiva i u njemu 10 limnih čvorova od veličine zrna graška do veličine većeg zrna grožđa.U 2 čvora se u proširenim sinusima vide nakupine sinus histiocita dok u 8 limnih čvorova je limfatično tkivo skoro u cjelosti zamijenjeno tumorskim tkivom koje isto izgleda kao primarni tumor u dojci.
Imunohistokemijski tumorsko tkivo je negativno na ER i PR.Herceptestom tumorsko tkivo pokazuje ekspresiju HER-2/neu u intenzitetu boje 3+ na oko 40% tumorskih stanica (pozitivan nalaz).
Krvna slika i ostali nalazi u redu,(S)CEA: 1,1 i (S) CA-15-3 : 9,8
Molila bih još odgovore:

1.Koje terapije biste Vi preporučili ?
2.Kakve su prognoze za mogući recidiv i nakon koliko vremena se ,eventualno,može pojaviti?
3.Kako će terapija djelovati na ciklus koji mi je do sada uredan i ne uočavam nikakve znake početka menopauze?
4.Po majčinoj liniji imam genetski nasljedni faktor,moja teta je živjela 4 godine nakon liječenja,da li to govori nešto
više o mom slučaju,osim da imam nasljedne predispozicije?
5.Kakve izglede imam za izlječenje i preživljavanje?

Zahvaljujem na odgovoru i želim Vam svako dobro.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

07.04.2009. 22:55

Radi se o prilično uznapredovalom visokozloćudnom(HER-2-pozitivan, hormonreceptor-negativan) karcinomu dojke, stadija IIIA. Rizik pojave metastaza je vrlo velik. Vaši su izgledi da, bez ikakvog dodatnog liječenja, preživite 10 i više godina oko 42%, a da bez pojave recidiva bolesti preživite 10 i više godina oko 30%. Svakako je nužno provesti dodatno liječenje koje se treba sastojati od kemoterapije i imunoterapije trastuzumab-om("Herceptin"blunk u trajanju od godinu dana. Kemoterapija treba sadržavati citostatike iz skupine antraciklina i taksana. Uz kemoterapiju koja sadržava antracikline i taksane izgledi se povećavaju za oko 25%, a imunoterapija trastuzumab-om("Herceptin"blunk povećava ih za još 10%-15%. Potrebno je provesti i zračenje dojke/ležišta dojke i okolnih limfnih čvorova da bi spriječio lokalni recidiv.

nina62

17.04.2009. 00:05

Poštovani doktore Tomek,

Veliko hvala za Vaš detaljan odgovor.Molim Vas za mišljenje o:
1) Koji je krajnji dozvoljeni vremenski razmak od hirurškog odstranjena tumora do početka kemoterapije.
2) Kako je u mom slučaju neophodno uključiti Herceptin u terapiji,a najbrži način da dobijem taj lijek je da prihvatim i uključivanje Avastina,našla sam se u dilemi.
Mnogo bi mi značilo Vaše mišljenje.

Zahvaljujem za Vaše vrijeme i ljubaznost.Unaprijed hvala i za Vaš odgovor koji nestrpljivo očekujem.
Svako dobro Vam želim.Lijep pozdrav

mmmirjana

20.04.2009. 20:15

Poštovanje!
da li mi možete protumačiti slijedeći nalaz:
UZV obje dojke pokazuje uredan raspored žljezdanog parenhima, koji je izraženiji u lat. kvadrantima. U GLD dojke vidi se hipehogena zona policikličkog izgleda, te se preporuča pregled 10 dana ciklusa. Koža i mamile izvana intaktni. UZV obje aksile ne pokazuje znakova uvečanja linfatika. U desnoj aksili vidi se reaktivan linfatika vel. 12 mm, te lijevo 13 mm.

Napominjem da sam UZV radila par dana pred menstruaciju i da su mi dojke napete i bolne na dodir. Hvala.

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.05.2009. 22:40

Odgovor za mina62: Kemoterapiju je bolje započeti što prije nakon operacije, ali nema nekog krajnjeg roka do kada bi ju trebalo započeti. Što se tiče uključivanja i Avastina u vaše adjuvantno liječenje to vam svakako preporučam. Prema dosadašnjim saznanjima od njega može bitisamo koristi.
Odgovor za mmmirjana: Ultrazvuka dojki koji ste naveli nema niček lošeg niti zabrinjavajućeg osim činjenice da nije napravljen u pravo vrijeme unutar memnstruacijskog ciklusa. Ponovite ga 8.-10. dan ciklusa kada su dojke najmanje nabrekle.

kornelija

04.05.2009. 16:25

Poštovani doktore!

Najljepše vas molim, kao što znate, kako to ide u takvim trenucima, kod raka dojke, treba nam uvijek više mišljenja i hladna glava, kako bismo postupili najbolje što možemo.

Molim vas ako bistre mogli prokomentirati dijagnozu moje majke, stare 65 godina, koja je 23.4. ove godine operirala dojku, to jest otklonjena joj je cijela desna dojka, lijeva nije, a patohistološki nalaz (bez hormona je sljedeći:

Carcinoma loburale in situ et loburale inavisum mamae
Papiloma intraduktale
Usual duktal hyperplasia
Masteopathia fybrosa cystica

NALAZ:

Intraoperacijski primljena su dva fragmenta tkiva.
Jedan neoznačeni veličine 5+3+2 cm dijelom rasječen u kom području se nalazi bijelo elsatično tkivo veličine 2, 5 + 1 cm. Na osnovi podataka iz uputnice radilo se o tumoru iz lijeve dojke. Histološki se nalazi par kanalića koji su ispunjeni zgusnutim papilama oskudne fibrovaskularne strome obložen kubičnim do cilindričnim epitelnim stanicama pravilnih ujednačenih jezgara sa vidljivim mioepitelnim stanicama. Vidi se srednje izražena periduktalna fibroza prožeta upalnim infiltratima limfocita. U okolini ovih kanalića nalaze se i pojedinačni kanalići unutar kojih se vidi histološka slika usual ductal hiperplazije floridnog tipa.

Drugi fragment tkiva je označen koncem, a prema podatku iz uputnice radilo se o tunmoru iz desne dojke, a primljen je materijal 3+3+1 cm. koji je dijelom rasječen u kom području se nalazi bjeličasto neoštro ograničeno čvrsto tkivo veličine 0,4 + 0,3 cm koje se nalazilo na 0,3 od resekcionog ruba. Histološki se u ovom dijelu nalazi tumor koji je građen od atipično dobro diferenciranih epitelnih stanica s blagim pleomorfizmom jezgara i pokojom patološkom mitozom. Tumorske stanice stvaraju nakupine i jednoredne tračke. Uočava se srednjeizražena dezmoplastična reakcija strome, a rubno se vidi i nekoliko lobulusa ispunjenih opisanim atipičnim stanicama, što odgovara loburalnoj in situ komponenti.

Naknadno primljeni materijal :

Desna dojka sa tkivom iz pazuha: dojka veličine 30+15+5,5 cm sa tkivom aksile na čijoj površini se nalazi kožna elipsa veličine 12+5+12 cm te sa bradavicom ispod koje se nalazi kirurški rez od 5 cm. Histološki se u bioptičkim uzorcima uzetim iz okoline ležišta operativnog polja nalaze dilatirani dijelom cistični izvodni kanalići obloženi niskim jednoslojnim epitelom oko kojih se nalazi umnožena vezivna kompaktna stroma prožeta upalnim infiltratima.
Na par mjesta nalaze se i kanalići obloženi apokrinim epitelom. Na nekoliko mjesta vide se i kanalići sa usual duktal hiperplazijom floridnoga tipa. U okolnom tkivu dojke također se nalaze fibrocistične promjene kao i kanalići sa znacima usual ductale hiperplazije floridnoga tipa. Na 1.5 cm od operativnog polja nalazi se sitni čvršći čvor promjera 0,3 cm u kome se histološki nalazi dilatirani kanalić kiooji je ispunjen zgusnutim papilama oskudne fibrovaskularne strome koja je obložena kubičnim do cilindričnim epitelnim stanicama pravilnih ujednačenih jezgara sa vidljivim mioepitelnim stanicama te sa izraženom periduktalnom fibrozom.

Iz okolnog masnog tkiva izolira se 20 limfnih čvorova u kojima se histološki nalaze znaci reaktivne upale. NE NALAZIM nakupine tumorskog tkiva na resekcionim rubovima.

II - Tkivo ispod malog prsnog mišića - dva fragmenta tkiva velič. 2+1+0,8 cm i 0,7 + 0, 4 cm u kome se histološki nalazi masno tkivo i vezivno s fokalnim nakupinama limfocita.

U pregledanom materijalu radi se o lobularnom in situ i lobularnom invazivnom karcinomu desne dojke sa fibrocističnim promjenama dojkke te s nalazom par intraduktalnih papiloma te sa žarišnim usual ductal hiperplazije floridnog tipa. Također se u tkivu lijeve dojke koji je poslan nalazi intraduktalni papilomi kao i usual ductal hiperplazija floridnoga tipa.

Metastaze u limfnim čvorovima nisam našla, a ni tumorsko tkivo ne nalazi se na resekcionim rubovima.

Molim vas, znam da je dugačko, prepisivala sam ga skeniranog, pa nisam htjela ništa ne napisati za svaki slučaj. kako vam se sve to čini skupa i ima li nade, što možemo učiniti da mama uspije dobiti ovu bitku, kakvi su izgledi?

Oprostite na dužini, s poštovanjem, Kornelija

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

04.05.2009. 22:05

Radi se o vrlo malom <5 mm tumoru i nezahvaćenim limfnim čvorovima, što je prognostički vrlo dobro.Radi se o početnom stadiju i izgledi za izlječenje su vrlo visoki više od 98%. Bilo bi dobro da je patolog odredio gradus to jest stupanj zloćudnosti tumora, a isto tako treba odrediti hormonske receptore i HER-2 status. O dodatnog liječenja možda bi u obzir došla adjuvantna hormonoterapija, ali ona zapravo ne bi povećala izglede za izliječenje, jedino bi smanjila vjerojatnost pojave tumora u preostaloj dojci.

kornelija

05.05.2009. 09:50

Puno hvala doktore, majka u srijedu ide kod liječnika, a trebali bi uskoro stići i hormoni; bit ću slobodna ovdje vam napisati nalaz.

Znam da su borbe teške i redovito neizvjesne, kao i sve u životu, iako smo toga malo svjesni happy (na žalost/sreću), ali ulili ste mi ogromnu nadu za dalje.

Hvala još jednom, Kornelija

kornelija

11.05.2009. 17:25

Poštovani doktore,

evo, nakon što ste me razveselili s onim dobrim prognnozama happy, a i nju, naravno, javljam se konačno s hormonskim nalazima majke, kako sam i obećala, pa Vas molim ako možete dati svoje mišljenje, koji bi postupci u liječenju bili poželjni, daljnji...majka je inače dijabetičar, dijabetes tipa 2, uzima inzulin, ima anginu pectoris, pa je malo uplašena ako treba na kemoterapiju ili nešto takvo, a posebice kao i svaka žena užasnuta je svim onim popratnim pojavama kemoterapije uza sam šok odtsranjenja dojke (ispadanje kose i sve ostalo). No, što doktor preporuči, treba se napraviti pa me zanimalo što vi mislite.

Nalaz je sljedeći:

STATUS HORMONSKIH RECEPTORA:

Estrogenski: H score je 210
Progesteronski: H score je 220
Karcinom je hormonski ovisna neoplazma.
Ki-67 indeks je 6%
Herceptest score je 1.


Hvala Vam unaprijed, na odgovoru, Kornelija.