Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - tumacenje dijagnoze


Autor Poruka

Roland

14.12.2013. 04:35

Postovani doktore, molim vas reci te mi kako je stanje kod moje majke dijagnoza jeod doktora i mamografije:nalaz u prilogu eho nalaz i mamografija palpatorno paraareolarno u dd infiltat 1,5 cm klinicki suspektan bez elemenata za aksialrnu limfadenopatije mamografski i eho nalaz u kjorelaziji.dijagnozainfiltratio obs neo mammae I dex t1 n0 mx.kontrola uputiti pacijentkinju na onkoloski konzilijum za tumore dojke kbc bezanijska kosa sredom u 9 i 30 h uz predlog za ex tempore proveru i sentinel biopsiju reg. linfnih nodusa u slucaju pozitivnog hp nalaza i odgovarajuci hiruski zahvat . unapred zahvalna kcerka.

Katarina Antunac, dr. med.

16.12.2013. 12:10

Poštovana,
kod Vaše majke je UZV-om, mamografijom te kliničkim pregledom u desnoj dojci nađena sumnjiva tvorba. U pazuhu nije nađeno sumnjivih tvorbi. Preporučena je daljnja obrada, prije svega biopsija opisane tvorbe koju dogovorite čim prije.
Po nalazu biopsije odlučit će se o daljnjoj dijagnostičkoj obradi te liječenju.

DanaMNE

03.01.2014. 14:00

Poštovana doktorka,

Zanima me šta tačno znači ca ductalalae p. lopularrae multifocalis inv mammae hg273 ng273 er nisko poz + pr neg - her2 3+
To je dijagnoza koja je danas postavljena mojoj majci, koja ima 63 godine i odmah nakon histopatološkog nalaza biopsije doktor je uputio na hemoterapiju.
Unaprijed hvala.

Katarina Antunac, dr. med.

07.01.2014. 12:45

Poštovana,
mislim da je u prijepisu došlo do nekih pogrešaka tako da ne mogu biti sasvim sigurna ali iz navedenog zaključujem da se radi o više od jednog tumora dojke srednjeg stupnja malignosti pozitivnih estrogenskih receptora te Her2 pozitivnom. Ovisno o provedenom kirurškom zahvatu (samo biopsija ili operacija?), drugim parametrima tumora koji ovdje nedostaju te o općem stanju Vaše majke kao i o drugim bolestima od kojih eventualno boluje, liječnik se odlučio za kemoterapiju. Svakjako raspravite s liječnikom sve nedoumice

DanaMNE

10.01.2014. 00:20

Da, uz izvinjenje i Vama što sam prekucala bez provjere ono što je doktorka iskucala sa greškom. Naime, umjesto "273", treba da stoji "2/3". Doktorka izgleda ne kuca "shift" dugme. happy) Uradili smo RTG pluća, UZ ambdomena, pregled srca i sve to je savršeno bez greške. CEA je 5,7, a CA 15-3 je 17. Ona se osjeća odlično, mnogo šeta, penje se stubama na 5. sprat, još malo smo izmijenili ishranu (inače je jela malo mesa, sada ništa), uveli mnogo prirodnih sokova od voća i povrća i sve što ide uz to. Dobre je volje, spremna da ispoštuje sve što joj se savjetuje.
Rađena je samo biopsija (klinasta), a doktori su preporučili da se prvo krene sa hemoterapijom (FAC protokol). Mene zanima zašto prvo hemoterapija?

Katarina Antunac, dr. med.

13.01.2014. 13:25

Poštovana,
tumor, dakle, zahvaća dojku te se proširio na limfne čvorove pazuha. Nije se proširio na druge organe.
Kemoterapija se kod lokalno uznapredovale bolesti daje prije operacije kako bi se tumor smanjio a da bi bilo lakše izvesti operativni zahvat. Također se nakon zahvata prema patohistološkom nalazu operacije vidi i kako tumor reagira na danu kemoterapiju čime se usmjerava daljnje liječenje nakon operacije.

Milenita

11.02.2015. 01:05

Da li biste mi pomogli oko dijagnoze u pitanju je moja majka.

Pacijentkinja stara 63 godine. Operativno lecena zbog tumora u obe dojke. Obostrano je uradjena kvadrantektomija sa disekcijom aksile.
Tumor leve dojke je lokalizovan u predelu GSK, dimenzija 22x15x12mm , HP verifikovan Carcinoma lobulare invasivum glandulae mammae, gradus 2, pT2 LCIS high- grade nekoliko fokusa u tumoru. Intramamarni limfni cvor iz predela GSK leve dojke Hp nalaz: Metastasis carcinomatis lymphonodi cum infiltratio capsulae.

Disektat leve aksile HP nalaz (12/0+)
Receptorski status tumora leve dojke
ER-90%-3+, PR-80%-3+
Her2/Neu: 70% score: 1+
Ki-67: 40%

Tumor desne dojke je lokalizovan na spoju donjih kvadranata dimenzija 17x17x12mm
HP verifikovan Carcinoma lobulare invasivum glandulae mammae, gradus 2 pT1c
disektat desne aksile HP nalaz Metastasis carcinomatis lymphonodi cum infiltratio capsulae pN1a (13/1+)

receptorski status tumora desne dojke
ER-90%-2+,PR-50%-2+, Her2/Neu: 70% score -1+, Ki-67:30%

Molim Vas recite mi koliko je ozbiljno i kakve su prognoza.

Najlepse zahvaljujem

Katarina Antunac, dr. med.

14.02.2015. 16:50

Poštovana,
kod Vaše majke se radi o zloćudnim tumorima obje dojke koji su zahvatili i limfne čvorove. Bit će potrebno provesti dodatno liječenje- hormonsku terapiju i zračenje a, ovisno o općem stanju bolesnice i drugim bolestima od kojih eventualno boluje, i kemoterapiju.
Kako je bolest i dalje lokalizirana, dakle ograničena na dojke i limfne čvorove te u potpunosti odstranjena operativnom zahvatom, postoji šansa za potpuno izlječenje.

vesna56

14.04.2015. 15:35

Poštovani, operisana sam pre tri godine, benigni tumor.
Mamografski nalaz, aprila 2015.
Na spoju MK LD u srednjoj i blizoj zadnjoj trećini, vide grupisane mikrokalcifikacije, koje su unutar ovalne senke promera 7 mm koja je vidljiva u CC projekciji, u MLO projekciji nejasno ograničena. Iste grupisane mikrokalcifikacije su pleumorfne: punktiformne, po tipu cista "kalcijumskim mlekom" i anteriorno od opisanih distrofične mikrokalcifikacije.
U poređenju sa prethodnom mamografijom koja je urađena pod drugačijim tehničkim uslovima opisane mikrokalcifikacije nisu postojale dok je ostali nalaz bez bitnijih promena.
Molim Vas za mišljenje. Hvala. Vesna

Katarina Antunac, dr. med.

17.04.2015. 15:40

Poštovana,,
grupirane mikrokalcifikacije se mogu javiti kod jednog oblika neinvazivnog tumora dojke (tzv. duktalni in situ karcinom). Stoga je bitno da, sukladno preporuci svog liječnika, nastavite s dijagnostičkom obradom.

stupa

19.05.2015. 16:50

Poštovani dr. Tomak,

Operirala sam rak dojke,dijagnoza mi je PHD:Carcinoma intraductale et ductale invasivum mammae
Er:100%
Pr:100%
Ki 67: 18%
Her2/neu: neg

Molim Vas možete li mi protumačiti nalaz i kakav će biti daljni tok liječenja.
Unaprijed se zahvaljujem
LP

Katarina Antunac, dr. med.

22.05.2015. 12:05

Poštovana,
sve što mogu reći iz podataka koje ste mi dali jest da se radi o biološki povoljnom tumoru, da ćete primati hormonsku terapiju te da niste kandidat za antiHer2 liječenje (uglavnom Herceptin)
Nedostaju mi podaci o vrsti operativnog zahvata- da li se radilo o poštednom zahvatu ili je odstranjena cijela dojka, što je s limfnim čvorovima pazuha, da li je rađena biopsija sentinel limfnog čvora ili disekcija pazuha. S obzirom da je nađena invazivna komponenta nužno je razjasniti status limfnih čvorova pazuha. Također je bitan podatak o veličini tumora u dojci te status rubova preparata.
Za konačnu odluku o nastavku liječenja potreban je i klinički pregled, uvid u druge bolesti od kojih eventualno bolujete a bitan je podatak i Vaša dob te menopauzalni status.


stupa

27.05.2015. 11:20

Poštovana, Katarina Antunac

Operirala sam rak dojke. Dojka mi je u cjelosti odstranjena. Nalaz od izvršene analize glasi : Intraoperacijski je primljen fragment tkiva dojke vel. 8x5,5x4 cm na presjeku kojeg se nalazi tumorsko tkivo veličine 1,4x1,3 cm koji se nalaze na 0,2 cm od najbližeg resekcionog ruba. Histološki se nalazi tumor koji je građen od većim dijelom tračaka i manjih solidnih nakupina atipičnih epitelnih stanica krupnih hiperkromatskih jezgara srednje izraženog do izraženijeg pleomorfizma, sa manjim brojem patoloških mitoza. Samo na pojedinim mjestima tumorske stanice stvaraju adenoidne formacije. U okolini tumorskih nakupina nalaze se i prošireni kanalići koji su ispunjeni tumorskim tkivom građenim do atipičnih epitelnih stanica srednje izraženog pleomorfizma. Na pojedinim mjestima tumorsko tkivo stvara kribriformni crtež unutar kanalića, a na pojedinim mjestima se unutar kanalića vidi i nekrotični materijal ( comedo varijanta ). Između tumorskih nakupina nalazi se srednje obilna vezivna dezmoplastična reakcija strome, koja je prožeta oskudnim limfocitnim upalnim infiltratima. Sve opisane tumorske stanice su E -Catherin pozitivne. Morfološki tumor odgovara srednje diferenciranom duktalnom invazivnom karcinomu dojke ( Bloom Richardson VII ) ,nuklearnog gradusa III. Naknadno primljeni materijal: Primljena desna dojka sa tkivom iz pazuha veličine 25x15x6 cm sa kožnom elipsom veličine 17x10 cm i vidljivim kiruškim rezom iznad bradavice u duljini od 9 cm. Nakupine tumorskog tkiva nema. Iz aksile izolira se 11 limfnih čvorova sa znacima reaktivne upale. PHD: Carcinoma inraductale et ductale invasivum mammae. Er : 100 %, Pr : 100%, Ki 67 : 18 %. Her2/neu : neg. 2012 operirala sam miome i odstranjena mi je maternica i jajnici. 23.01.2015 operirala sam zločudni melanom trupa ( mladež ), PHD nalaz tumora nema, 08.04.2015 rak dojke. Molim Vas vaše mišljenje i kakva me terapija očekuje.
Srdačno Vas pozdravljam.

Katarina Antunac, dr. med.

30.05.2015. 20:20

Poštovana,
tumor kojeg ste imali j u potpunosti odstranjen i nije se proširio izvan dojke na limfne čvorove pazuha. Hormonski je pozitivan, Her2 negativan i niskog proliferacijskog indeksa Ki67.
To znači da će u nastavku liječenja uslijediti samo hormonska terapija, najvjerojatnije inhibitorom aromataze s obzirom da su Vam ranije odstranjeni jajnici. Terapija se najčešće uzima 5 godina.
Kako je odstranjena cijela dojka a nisu zahvaćeni limfni čvorovi pazuha, nema indikacije (potrebe) za zračenjem.
Kad se oporavite od operacije, razmislite o rekonstrukciji dojke.
Svakako nastavite s preporučenim kontrolama.

tonci777

03.06.2015. 10:55

Poštovani doktore, mojoj supruzi je dijagniosticiran 01. aprila 2015. godine rak dojke. Operativni zahvat je izvršen 07.maja 2015. godine lumpektomijom. Nalaz tumora sam naveo doslovce iz nalaza u donjem tekstu.

Molim Vas da mi isti protumačite, kakve su šanse za izliječenje, prognoze duljine života te koliko otprlilike godina mora da prođe da bi tumor kao u supruge veličine 13 x 10 mm donjih karakteristika narastao do navedene veličine počev od momenta kada je imunološki sustav supruge zakazao (stvaranja prve ćelije raka) obzirom da se radi o lobularnom karcinomu koji se lako pojavi u drugoj dojci.

Hvala unaprijed.

Invazivni mamarni karcinom (predominantno lobularni, manjim dijelom duktalni) (lobularna komponenta dijelom alveolarnog , dijelom klasičnog paterna rasta).
AJCC: pT1cn1mi(1+/3) Mx
Nottingham histološki score 6 (gradus 2)
Nema sigurnih znakova LVI
Resekcione margine: u pregledanim rezovima invazivna komponenta zalazi u resekcionu marginu, ali s obzirom na nalaz re-resektata u kojem se ne nalazi invazivne komponente, resekcione margine se mogu smatrati čistima, Ro.
In situ komponenta: Lobular Carcinoma in Situ (LCIS), multifokalnog paterna rasta, LCIS se vidi također u više fokusa u okolnom tkivu, izvan invazivne komponente.
Okolni nalaz: Fibrocistične promjene.
Imunohistohemijski profil tumora**
ER: 80% tumorskih stanica pozitivno umjerenim intenzitetom
PR: 80% tumorskih stanica pozitivno umjerenim intenzitetom
Her-2/neu protein: score 0 (negativan)
Proliferativni index Ki-67 pozitivan u ca.5% tumorskih stanica (nizak proliferativni index)

Primljeni bioptički materijal je isječak tkiva lijeve dojke, promjera 50 x 40 mm, primljen za hitnu biopsiju radi evaluacije resekcionih margina. na površini isječka se vidi koža, promjera 20 x 10 mm, isječak označen kauterom medijalno i kokncem kranijalno. Ne prerezu kroz isječak vidi se tumor, nejasno ograničen, dimenzija 13 x 10 mm. Tumor je makroskopski udaljen od inferiorne margine manje od 1 mm (crni tuš) o čemu s izvjesti hirurg. Od ostalih resekcionih margina tumor je udaljen više od 10 mm.

Pozdrav

tonci777

03.06.2015. 12:15

Dodatak na prethodno pitanje - supruga ima 40 godina, 163 cm visoka, težina 60 kg, ne puši, svi ostali nalazi - kompletno zdravlje više nego idealno.

Hvala unaprijed, pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

07.06.2015. 12:40

Poštovani,
kod Vaše supruge je operacijom dojke u potpunosti odstranjen zloćudni tumor. Tumor je hormonski pozitivan, što znači da svakako treba uslijediti hormonska terapija a koja će biti, ovisi o njenom menopauzalnom statusu. Tumor je biološki povoljnih karakteristika. Svakako bi trebalo provesti i zračenje dojke.
Nejasan mi je status limfnih čvorova pazuha jer se ne navoda koja je operacija učinjena: biopsija sentinel limfnog čvora ili baš operacija pazuha. Pretpostavljam da se ipak radilo samo o biopsiji te da je u 1 čvoru od 3 pregledana nađena samo mikrometastaza ali bez detalja operativnog zahvata u pazuhu te opisa zahvaćenog limfnog čvora nezahvalno je davati bilo kakve prognoze i sugerirati nastavak liječenja.



bagivrtiste

20.06.2015. 12:20

Postovani doktore Tomek!
Molio bih za tumacenje I PROGNOZU patoloskog izvestaja.Radi se o mojoj majci 1962 g.
1.Dostavljena dojka 24x12x4cm prekrivena snitom koze sa mamilom.Na 12 cm od areole prisutan je rez sa hirurskim koncem u duzini od 5cm.Na sukcesivnim rezovima dominira lipidna komponenta a u predeli sava prisutan je kavitet prec.4cm.U neposrednoj okolini kaviteta uocava se podrucje sedefasto/bele boje,mestimicno zelatinoznog izgleda prec,25cm.opisana promena 6br.Kavitet 3br,Okolina 14br,
2,fragmentisano masno tkivo zap,do6ccm,16br,

1,STATUS POSTBIOPSIAM MAMMAE, U DOSTAVLJENOM TKIVU DOJKE NADJENA JE REZIDUA KARCINOMA,KAO I DCIS(SOLIDUM ET COMEDO TYPE,**HIGH GRADE**,DIN-3)UKUPNA VELICINA TUMORA -25mm.
-OSTALE PROMENE: DYSPLASIA FIBROCYSTICA MAMMAE ECTASIA DUCTALIS.HAEMATOMA IN ORGANIZATIONEM.
2.HYPERPLASIA FOLLICULARIS REACTIVA LYMPHONODORUM. SINUS HISTIOCYTOSIS.LYMPHONODI SINE METASTASES (0/20). pN0 (0/20).

Sve prognoze pre operacije su bile ohrabrujuce kasnije se ispostavilo se da se radi o malignom tumoru.
Unapred hvala na odgovoru!
Pozdrav!

Katarina Antunac, dr. med.

28.06.2015. 14:40

Poštovani,
ovo je patohistološki nalaz operacije odstranjenja dojke koja je učinjena nakon biopsije primarnog tumora tako da samo mogu reći da je u tom dijelu dojke nađen ostatak malignog tumora te "in situ" karcinom (onaj koji ne može dati metastaze), ukupne veličine 25mm. Za bilo kakvu prognozu nužan je patohistološki nalaz prve operacije.
Ono što je dobro jest da je pazuh u potpunosti operiran, izvađeno je 20 limfnih čvorova i nijedan nije zahvaćen tumorom, dakle bolest se nije proširila van dojke.
Pošaljite mi nalaz biopsije

smesko123

21.09.2015. 12:20

Molila bih Vas da mi rastumacite dg i ako mozete da mi kazete kakve su mi prognoze operisala sam karcinom dojke prosle godine u oktobru patohistoloski nalaz 1br1008centralni carcinoma lobulare invasivum gl.mammae multifocalis g2,ng2,o-t1c vel tu 16/15/12mm i tu2 10/7/7mm 2br1009 ka areoli carcinoma lobulare invasivum gl.mammaeg2,ng2,pT1c vel tu 13/13/8mm 3br10032 carcinoma lobulare invasivum mammae multifocale hg2,ng2 vel tu 10/10/9mm,osim makroskopski opisanog tumora u isecima iy GU kvadranta nalaze se 2 fokusa lobularnog invazivnog karcinoma veci promera 3/1,5mm -SINUS HISTIOCYTOSIS lymphonodorum 0/18 -ERsc6-15%,PRsc8-80% HER2--1+(vise od 10%),Ki nizak10% uradjena je mastectomia radicalis sec Madden.l.dex cum resectio partialis musculi pectoralis majoris l.dex Drainage NoII Primila sam 4 ciklusa hemioterapije,25 zracenja,pijem Nolvadeks,uradjena mi je hysterectomia i adnexetomia ,molola bih Vas da mi odgovorite.Unapred zahvalna