Ginekologija i opstetricija

U forumima odgovaraju na Vaša pitanja isključivo stručnjaci iz određenih područja medicine, stomatologije i psihologije.

Broj tema: 7281

Broj poruka: 41188

Šakoronja Dejan, dr. med.

Dejan Šakoronja, dr. med.

Ginekološka ordinacija Šakoronja
Kralja Tomislava 29
Jastrebarsko

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Bartholinijeva žlijezda

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Branka

30.08.2001. 09:38

Poštovana dr. Kupešić,


Molim Vas da mi napišete nešto više o ovoj žlijezdi, zašto natiče, te kako se liječi (da li je potrebno liječiti i supruga)?


S poštovanjem,

Branka

Doc dr. sc. S. Kupešić

30.08.2001. 23:56

Poštovana gospođo Branka,
Bartolinijeva žlijezda smještena je u području vanjskih usana, točnije između mišićja urogenitalne regije. Kroz izvodni kanal ove žlijezde može doći do uzlazne upale, zbog čega cijela usne otiče i bolna je na dodir. Od uzročnika upale mogu se javiti gonoreja, streptokoki, stafilokoki i brojni drugi čimbenici. U slučaju produljenih i neliječenih upala izvodni se kanal progresivno sužava, te se može postpuno zatvoriti, zbog čega inflamirana (upaljena) žlijezda poprima cističan oblik. U akutnoj se fazi upala liječi antibioticima, a u kroničnoj fazi kirurškim zahvatom. U slučaju akutne faze bitno je otkriti uzročnika i ciljano ga liječiti (oba partnera).

Branka

31.08.2001. 08:40

Poštovana dr. Kupešić,

Zahvaljujem Vam na odgovoru i molila bih Vas ako mi možete još reći da li je prisustvo STAPHYLOCOCCUS AUREUS u nalazu mikrobiološke pretrage uzrok upale ove žlijezde?

S poštovanjem,

Branka

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.09.2001. 23:53

poštovana gospođo Branka,
Doista Stafilokok može biti uzrokom ove neugodne upale, te ako je ovaj mikroorganizam izoliran u obrisku perinealne regije, to će Vam omogućiti primjenu ciljane antibiotske terapije.

antonija666

18.06.2014. 21:10

Moze li se prenositi spolnim putem, ako da zasto?

Dejan Šakoronja, dr. med.

19.06.2014. 00:25

Tko se može prenjeti spolnim putem?