Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bartolinijeva zlijezda


Autor Poruka

mijana

26.01.2002. 14:44

Imam 24 godine i imala sam jedan porod prije tri godine.Od tada imam problema sa bartolinijevom zlijezdom ,koja se i nakon uradjenog operativnog zahvata ponovo uvecala.Pored toga imam uvecan desni jajnik i cistu na njemu velicine narance.Primjetila sam i slabo krvarenje(sukrvicu i smedji iscjedak) za vrijeme izmedju dvije mjesecnice. Po preporuci ginekologa uzimala sam Sumamed i Geonistin vaginalete.
Zbog obaveza nisam stigla otici na kontrolu,a i zbog loseg iskustva odgadjam odlazak, pa vas ovim putem molim za odgovor na par pitanja.
Mene u stvari nista od navedenog ne boli ,pa i s te strane mi se bas i ne ide ginekologu.U svakom slucaju nekakva neozbiljnost.

Da li se bartolinijeva zlijezda da trajno izlijeciti? Da li se bas mora rasjecat(sto je za mene ekstremno bolan proces)? Da li je sluzavi i sukrvicavi iscjedak znak nekog ozbiljnog oboljenja?

Doc dr. sc. S. Kupešić

27.01.2002. 14:34

Poštovana,
Svaki sukrvavi sekret mora se istražiti i primjereno obraditi kod liječnika specijaliste ginekologa kako bi se isključilo postojanje upallnih, cističnih, tumorskih, polipoznih ili sličnih promjena.
Što se tiče Bartholinijeve žlijezde preporučila bih da se saniraju opisane promjene u vidu otekline i lokalne osjetljivosti. U većine slučajeva dostatno je provoditi antibiotsko liječenje, dok je u manjine pacijentica potrebno učiniti inciziju žlijezde i po potrebi planirati njenu ekstirpaciju (odstranjenje).

Dolce Vita

21.08.2015. 17:55

Imam 20 godina, i pre 6 meseci sam imala upalu ove zlezde, to je sve uspesno sanirano pod lokalnom aneatezijom. Medjutim, pre nedelju dana se opet pojavio otok, na istoj strani, ali sada ne osecam nikakav bol, ali otok je velicine oraha. Da li moram ici kod doktora, ili ce se otok povuci sam od sebe, s obzirom da nemam tegobe kao prvi put?

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.08.2015. 20:45

Vjerovatno se ne radi sada o apscesu žlijezde već vjerovatno o cisti iste. Sugeriram da pričekate neko vrijeme pa ćete vidjeti hoće li ista rasti ili će otok tj cista splasnuti.

Dolce Vita

28.08.2015. 19:10

Imam 20 godina i pre 6 meseci sam prvi put imala upalu ove zlezde. Pre mesec dana mi se opet pojavio otok, ali ovog puta bez drugih simptoma kao sto je bol. Zanima me da li moram ici kpd doktora ili ce se otok sam povuci?

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.08.2015. 03:55

Otiđite na pregled.

ruzica.b

22.12.2021. 23:20

Poštovani, upravo mi je završila mjesečnica te sam sinoć prilikom tuširanja opipala kvržicu ispod malih usana. Tek sam ju tad primjetila, ništa me ne boli, ni ne osjetim ju, osim ako dirnem taj dio pa ju opipam. Sinoć sam poslije tuširanja imala spolni odnos i prilikom odnosa ju također nisam osjetila. Znači apsolutno nikakav simptom. Išla sam na internet provjeriti što bi to moglo biti i zaključila sam da je to Bartholinijeva žlijezda. Doktorica mi radi poslijepodne, a ja kroz jutro idem na put. Da li bi ipak trebala posjetiti doktora prije Božića i zahtjeva li ovo neku vrstu liječenja, bez obzira što ne osjećam nikakav simptom. Redovan pregled sam trebala obaviti u siječnju i dosad mi se ovo nije pojavljivalo. Unaprijed zahvaljujem i lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

23.12.2021. 11:20

Poštovana, prema opisanom radi se o Bartolinijevoj žlijezdi. Nikakva terapija nije potrebna. Liječi se samo u slučaju upale (antibiotik). Simptomi upale su: bolnost, crvenilo i oteklina (veličine jajeta)