Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


endometrioza i kontracepcija


Autor Poruka

Falanga

16.03.2018. 16:45

Poštovani,
imam 24godine i dijagnosticirana mi je endometrioza na lijevom jajniku od 2012.godine, od toga dana počela sam piti kontrac.pilule Lindynette20 te mi je endometrioza i dalje rasla. Nakon prebacivanja 2014.godine na Qlaira pilule, smanjila se sa 5x3cm na jedva vidljivih 1x0.5cm, s tim da mi je menstruacija bila smanjena na minimum, čak je i izostajala po 2mj. Gin mi je rekao da je to normalno obzirom na razlog pijenja pilula, ali kao da se inače onda pravi pauza ako se dogodi takvo izostajanje. Molim Vas za savjet. Želim prestati piti tablete, kako to učiniti? Kako će mi tijelo reagirati nakon toliko godina pijenja pilula? Koliko često moram kontrolirati endometriozu, jer pretpostavljam da će ponovno rasti? Pri kraju sam sa zadnjom kutijom pilula, a do svog ginekologa nikako ne mogu doći, čak ni telefonski.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

17.03.2018. 09:55

Poštovana, ako želite prestati s kontracepcijom jednostavno nakon zadnje tablete iz blistera ne počinjite s novom kutijom. Tijelo će ponovno preuzeti nadzor nad radom jajnika i lučenjem hormona. Unutar dva do tri mjeseca menstruacija će se regulirati. Endometriozu treba redovito kontrolirati, u početku svaka 3 mjeseca, pa ukoliko ne raste kontrole će biti rijeđe. Savjetovao bih Vam trudnoću - to je najbolji lijek.