Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Gljivicna infekcija


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.12.2016. 19:25

Ne treba terapija. To znači da je uzorak kontaminiran bakterijama s kože.

20000

23.12.2016. 23:35

Poštovani,
dobila sam terapiju polygynax tabletama, pa me zanima da li smijem da imam spolne odnose, da li će terapija štetiti kondomu i da li će uticati na suhoću?

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.12.2016. 18:20

Bolje nemojte dok traje terapija.

AquariusTomi

02.05.2020. 11:40

Postovani,

cura mi je dobila simptome gljivicne infekcije prije otprilike 3 tjedna i nakon toga je mazala Canesten kremom i nije proslo pa je posjetila ginekologa i dobila je klotrimazol 200mg tablete za rodnicu. Odradila je terapiju od 3 dana tim tabletama, ali ima oko rodnice kao zasuseni bjelkasti sirasti iscjedak pa pretpostavljamo da je infekcija i dalje prisutna. Ja sam se usporedno sa tim lijecio kremom Rojazol 10 dana i simptomi su mi prosli, a nakon te terapije od 3 dana imali smo nezasticeni spolni odnos posto smo mislili da je proslo, no meni se javilo zarenje nakon toga.

Posto je ocito da infekcija ipak nije prosla, sto preporucate? Da li da koristi kremu i vaginalete usporedno jedno s drugim ili? Ako da, koje tocno?

AquariusTomi

02.05.2020. 11:40

Zaboravio sam nadodati jos da je zadnji dan upotrebe klotrimazola imala sirasti narancasto rozi iscjedak iz rodnice.

Ivo Balenović, dr. med.

02.05.2020. 22:10

Poštovani, neka pokuša s vaginaletama šireg spektra npr. Macmiror, Polygynax ili Geonistin (antibiotik i antimikotik) uz mazanje antimikotičnom kremom (Rojazol, Plimycol, Canesten...). Ukoliko se stanje ne popravi tada treba krenuti peroralnom terapijom (Diflucan)

Somebody77

12.05.2020. 13:00

Poštovani, ovo pitanje ce mouda zvucati dosta glupo ali zaista se jako bojim. Naime do sad sam imala samo jednog partnera koji mi je napravno bio i prvi i s njim sam imala nekoliko odnosa. Kad smo prekinuli mi je rekao da je prije mene imao svakakve afere sto je sad nebitno ali nije mi ni na pamet palo da nesto nije u redu s njim. Rekao je da je cist i da ne brinem posto smo imali odnose, a on ih je imao dosta prije mene. Znaci mene su i prije vrlo ceszo mucile infekcije zbog kojih nisam nikada isla gin. nego sam ih rijesila Canestenom. Doista brinem o sebi i odrzavam higijenu ali svako malo mi se infekcija vrati na nekoliko dana(7 otprilike). I tako vec skoro pa godinu dana. Palo mi je na pamet(kazem glupo ce zvucati ali se bojim) posto je decko rekao da je imao nekoliko partnerica prije mene da me nije necime zarazio. Nisam neobrazovana i neinformirana ali se bojim, zadnji odnos nam je bio u 1. mjesecu, je li moguce da me zarazio nor HIVom pa da zbog toga imam cesce infekcije, drugih problema nemam uopce. Jako se bojim i pomisli na to. Na HPV sam cijepljena. Oprostite na duzini, hvala Vam unaprijed

Somebody77

12.05.2020. 13:00

Poštovani doktore. Moje ce pitanje zvucati mozda jako glupo ali me iskreno jako brine i bojim se. Naime radi se o tome da sam do sad imala jednog partnera s kojim sam imala spolne odnose, znaci naravno bio mi je prvi i jedini. On je prije mene imao nekoliko partnerica i na to nisam obracala veliku pozornost jer je kod vecine muskaraca tako. Imali smo 2 spolna odnosa, znaci nista previse iako smo dosta bili u vezi. On je meni nakon prekida rekao da ne brinem jer je cist, nisam ga to ni pitala ali je valjda htio dati do znanja da nema nikakvih bolesti. Problem je u sljedecem, ja vec malo manje od godine dana imam ceste urinarne infekcije, drzim higijenu i sve jako dobro ali bez obzira na to one se pojave. Pocne jak svrbez i crvenilo stidnih usana i ulaza u rodnicu i urinarni trakt i jaki bijeli iscjedak. Nikad zbog toga nisam isla kod gin. jer to rijesim Canestenom u par dana. Meni je nesto palo na pamet i uzasno se bojim. Zadnji odnos smo on i ja imali u 1. mjesecu.. a u zadnjih nekoliko mjesecj su mi se infekcije malo ucestile, ne puno ali malo. Posto je od odnosa proslo 4 mjeseca evo ja se uzasno bojim da mi nike prenio HIV pa da je to uzrok mrvicu cescih infekcija. Protiv HPV a sam cijepljena. Inace sve ostalo je sa mnom u redu, imam mrvicu slabiji imunitet oduvijek i u 3. mjesecu sam imala upalu pluca jer svake godine me tako uhvati 1 ili 2 puta godisnje neka "sezonska" bolest. Oprostite na duzini ovoga ali zaista se uzasno bojim, molim Vas za Vase strucno misljenje. Ugodan dan.

Ivo Balenović, dr. med.

12.05.2020. 21:25

Poštovana, prema navedenom radi se o gljivičnoj upali koja je česta u osoba s smanjenim imunitetom. Do gljivične upale dolazi kada se poremeti normalna mikrovaginalna flora. U pozadini toga može biti infekcija klamidijom, mikoplazmom ili ureaplazmom. HPV izaziva promjene na vratu maternice u smislu CIN-ova, što se može vidjeti na papa testu. Savjetujem da uradite briseve na navedene bakterije i papa test. Rastu gljivica pogoduje povišeni šećer u krvi, a gljivične upale su česte i nakon terapije antibioticima.

Somebody77

12.05.2020. 21:40

Poštovani dokotre, prvo Vam hvala što ste mi lijepo objasnili i odgovorili. Protiv HPV-a sam cijepljena i nemam nikakvih tipa virusnih bradavica, ali ka se bojim da možda HIV nije u pitanju. Kazem je glupo pitanje mozda ali zaista se boji, drugih problema nemam osim ucestalijih gljivicnih infekcija jer imam slabiji imunitet. Kazem samo se bojim da nije zaraza tom bolescu jer mi je palo na pamet i ne mogu si to izbaciti iz glave iako je partner tvrdio da je cist.
Hvala Vam unaprijed jos jednom i ugodna vecer.

Ivo Balenović, dr. med.

13.05.2020. 13:00

Poštovana uz HIV idu mnoge druge popratne bolesti, a gljivična upala je nešto što je uobičajeno i često čak i kod djece. Nema razloga odmah povezati HIV s čestim gljivičnim upalama, no ukoliko se želite 100% uvjeriti možete se testirati.

vatra77

04.06.2020. 22:00

Poštovani,

posljednjih 9 mjeseci pijem oralne kontraceptive, točnije Belaru. Već godinama sam sklona povremenom imanju kandide, no posljednjih 6-7 mjeseci nije prošao nijedan mjesec da ju nisam imala.
Liječila sam ju većinom Canesten kremom no uvijek se vraća - nekada čak dvaput mjesečno, na početku i na kraju ciklusa. Može li to biti povezano s uzimanjem Belare? Postoji li mogućnost da bi promjena kontracepcijskih pilula riješila taj problem? Pogotovo s obzirom da nemam drugih "nuspojava" osim tih ucestalih gljivicnih infekcija i suhoće rodnice što je u takvoj kombinaciji veoma mučno i iritantno za mene.

Hvala na odgovoru.
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

05.06.2020. 10:00

Poštovana, kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive, nešto je učestalija pojava gljivičnih infekcija, no kontraceptivi ne uzrokuju gljivičnu upalu. Gljivice normalno žive u organizmu i kada se poremeti normalna mikrovaginalna flora one porastu i izazovu upalu. Zamjenom kontraceptiva neće se postići poboljšanje. Potrebno je vaginalnim probioticima uspostaviti normalnu kiselost rodnice i normalnu vaginalnu mikrofloru. Savjetujem i antikandida dijetu: izbjegavanje rafiniranih šećera, pržene hrane, pekarskih proizvda, gaziranih sokova, suhomesnate proizvod i alkohol. Preporučuje se: češnjak, maslinovo ulje, kefir, limun, luk, đumbir, kiseli kupus.