Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kasna ovulacija i oplodnja


Autor Poruka

Nektar

30.10.2021. 23:45

Postovani,

posljednja menstruacija 24.8. U medjuvremenu jedan posjet ginekologu zbog kasnjenja i vise testova, svi negativni, zadnji negativni je bio 25.10. Doktor mi je telefonski rekao da pocnem piti tablete za izazivanje, no nisam. Posto mi je ostao jos jedan test, uradila sam ga danas popodne, bio je pozitivan. Znam da se bez pregleda nista ne moze reci, ali ako je hipoteticki do ovulacije doslo mnogo kasnije, a ni endometrij se nije obnovio taj mjesec... Da li to znaci da se radi o losem jajetu, losim preduvjetima implantacije i opcenito trudnoce (ako je uopste tu). To bi bio treci spontani...

Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

31.10.2021. 11:55

Poštovana, to bi značilo da je do ovulacije došlo kasnije. Ne radi se o 'lošem jajetu', niti o 'lošim uvjetima za implantaciju'. Potreban je uzv pregled za 10 - ak dana.

Nektar

02.11.2021. 13:15

Hvala Vam mnogo.

Trudit cu se da razmisljam pozitivno. Sacekat cu za termin, imam negativna iskustva sa pregledima svakog tjedna jer je plod mali, jer nema ovo ili ono, a rijetko sta se moze prevenirati u tim prvim tjednima. Imala bih jos jedno pitanje, za stitnjacu. U maju je odradjena kompletna dijagnostika zbog TSH koji je bio 3. Antitijela su negativna, UZ uredan, nikakvih simptoma. Preventivno mi je propisan L-Tyhroxin 75 mcg, ali kako sam prebrzo odreagovala padom, smanjena je doza na 37.5 mcg. Za nepunih mjesec dana te terapije, dosla sam u fazu jatrogene hipertireoze sa izrazenim simptomima, gdje je TSH bio 0.1. Tad mi je preporuceno da ne uzimam vise nikakvu terapiju, i da eventualno povremeno odradim kontrolu. U septembru je TSH bio 2.75. Trenutno nemam nikakvu terapiju, ne znam da li to moze biti opasno do eventualne kontrole.

Lijep pozdrav

(da li su Vase knjige dostupne u inostranstvu)

Ivo Balenović, dr. med.

02.11.2021. 21:45

TSH (2,75) je u granici normale (ako je izražen u mjernoj jedinici mU/L) i nije potrebna nikakva terapija, nit može biti opasno.
(knjige nisu dostupne u inozemstvu)

Nektar

19.11.2021. 11:25

Pozdrav,

bila sam kod ljekara, 6+3 sedmica, embrio vidljiv i srcana radnja. Iako je prerano, nadam se da je to dobar prognosticki znak. Zbog dva prethodna pobacaja (imam i jedno zdravo dijete), radila sam dijagnostiku za trombofiliju. Sve ok, osim heterozigot 4g/5g, u nalazu pise klinicki nerelevantno bez obzira na historiju. Hematolog kaze da mi ne treba nikakva terapija, ginekolog mi je dao ipak ass 100, i to i uzimam, ali sam negdje ovdje po forumima procitala i preporuke za Clexane. Da li se tu sta mijenjalo? Moj prvi spontani su bili mono-mono blizanci u 15. sedmici, prestanak srcane radnje, a drugi je bio blighted ovum.

Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

19.11.2021. 11:40

Poštovana, nije potrebna terapija Clexanom. Dovoljna je protekcija acetilsalicilnom kiselinom (Ass 100).