Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Miom koji nekrotizira !!?


Autor Poruka

Miro

30.10.2001. 12:53

Prije svega, puno pohvala ovakvom nacinu komunikacije sa "pacijentima",kao i sve pohvale svim doktorima koji uspiju odvojiti svoje dragocjeno vrijeme da odgovore na nasa "pacijentska" pitanja !! Zaista za svaku pohvalu !!
A sada pitanje;radi se o mladom bracnom paru (oboje 26 god.), suprugi je ustanovljen miom(3,5-3,5cm) i posto se radi o prvoj trudnoci preporuceno joj da sto prije zatrudni, ...pa sam se dao brzo na "posao"!!! Sada je u 20. tjednu trudnoce no pojavili su se "problemi", naime kako smo se i informirali putem raznih casopisa i enciklopedija miom raste do odredjenog perioda zajedno sa plodom! No prisutni su bolovi i napetost u predjelu trbuha pa je supruga zadrzana na bolnickom lijecenju u bolnici "Sveti Duh". Siguran sam da je u dobrim rukama no uvijek zelim cuti vise misljenja tako da mi je savijest mirnija! Na ultrazvuku je ustanovljeno da je miom narastao do 6,5 cm ali da sada nekrotizira pa me zanima sto se u takvim slucajevima radi? da li postoji opasnost da dodje do nekakvog trovanja ili slicno!?Prijevremeni porođaj? Da li postoji opasnost po plod !?(Miom je bio smjesten na povoljnom polozaju po plod!) Supruga je inace slabokrvna pa me takodjer zanima da li takve rodilje imaju teze porode i prijeti li im kakva opasnost kod poroda !?

Unaprijed zahvaljujem !!!

Doc dr. sc. S. Kupešić

30.10.2001. 21:07

Poštovani gospodine Miro,
Porast mioma i nekroza tijekom trudnoće srazmjerno su rijetka kompklikacija koja zahtijeva osobiti oprez i svakako, hospitalizaciju kako bi se redovito mogli pratiti laboratorijski parametri koji mogu ukazivati na inflamacijske promjene (koje nerijetko prate nekrozu mioma). Osim komplikacija uvjetovanih od strane kompresije (pritiska), treba analizirati i prokrvljenost miomatoznog čvora (bolji protok, veći rast mioma) metodom obojenog doplera. Neobično je važno pravovremeno otkriti infekciju koja dodatno može ugroziti plod i uvjetovati prijevremeni porod. I na kraju, važno je planirati porod i način dovršenja trudnoće (vaginalni vs porod carskim rezom) i pratiti tijek babinja (postporođajne komplikacije su češće u pacijentica s miomatoznim čvorovima). O svemu navedenom možete se informirati u razgovoru s jednim od liječnika na odjelu za patologiju trudnoće na kojem je hospitalizirana Vaša supruga. Puno sreće u dalnjem tijeku trundoće i sretan porod.

Miro

30.10.2001. 22:43

Puno HVALA na informacijama !!!

zabrinuta70

02.12.2016. 20:35

Poštovani,

Zabrinuta sam oko zadnjeg ultrazvučnog nalaza, gdje se moj najveći miom opisuje na slijedeći način: '..subserozni miom straga 62 x 61,5, obilnije uredne vaskularizacije sa znacima sekundarne nekroze...'

Uz ovaj, imam još 3 manja subserozna mioma. Imam i jedan polip promjera cca 1 cm.

Inače, nakon nahlade (upale? - nema povišene sedimentacije niti brisevi išta pokazuju), nakon koje sam osjetila da se nešto u maternici samo skvrčilo, već 5 mjeseci imam bolove po cijelom trbuhu (izuzetnu osjetljivost na dodir, a kamoli na pritisak), dok se zadnja dva mjeseca ta osjetljivost 'lokalizirala' na donji dio trbuha.

Bol se povećava za vrijeme ovulacije i dan-dva prije menstruacije, te u prvim danima menstruacije.

Zabrinjava me spominjanje znakova sekundarne nekroze.. Bojim se da su se miomi 'uzbunili' s ovoom nahladom (upalom(?).

Da li je ta nekroza opasna i da li zahtjeva hitnu intervenciju?

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.12.2016. 20:40

Treba vaš problem rješiti operativno. Nekrotične miome treba operirati.