Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pcos i trudnoća


Autor Poruka

manci

03.09.2011. 22:40

Poštovani,
prošle godine nakon 7godina uzimanja Logesta otkriveni su mi PCO, neredovite menstruacije i tanak endometrij(zbog toga i jako slabe mjesečnice)
Normalnu menstruaciju imala sam u 6mj, u 8 mj je bila ali jako oskudna. Jučer sam radila test trudnoće koji je bio pozitivan(prema praćenju BT i plodne sluzi ovulacija je bila oko 21.8) Što mene zabrinjava je to da sam prije 3mj počela uzimat konopljiku(smanjuje estrogen , FHS i prolaktan a povećava progesteron). Kakva je moja hormonska slika neznam jer me moja gin nije htjela slat radit.
Brine me to što sam prestala uzimat konopljiku-u trudnoći nesmijem i bojim se da opet ne dođe do poremećaja hormona-da mi se ne snizi progesteron.
Moja liječnica me naručila tek 15.9. i ne želi prije.
Koji je Vaš savijet, trebam li inzistirati na ranijem pregledu ili se previše brinem...? Mogu li npr sa sokom od cikle zadržati debljinu endometrija ili da uzmem nešto drugo?

Hvala Vam i lijep dan!

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.09.2011. 17:00

Poštovana, kao prvo da rješimo problem tankog endometrija tijekom uzimanja hormonske kontracepcije. Naime tanak endometrij nije posljedica policističnih jajnika nego djelovanja hormonske kontracepcije. Ne smatram da sada kad ste uspjeli zatrudnjeti trebate raditi hormonski status jer to sad nema smisla.
S obzirom na ranu trudnoću, sve što trebate uzimati je folna kiselina ili jedan od kombiniranih vitaminskih preparata uz folnu kiselinu, te eventualno gestagene preparate "za održavanje rane trudnoće".
Ostale stvari koje ste naveli uzimajte prema vlastitom nahođenju.

manci

04.09.2011. 23:05

Hvala Vam na odgovoru.
Možete li mi možda konkretnije reći koji su to preparati i mogu li ih na svoju ruku uzimati i kupiti u ljekarni bez recepta?

Dejan Šakoronja, dr. med.

05.09.2011. 10:30

Poštovana, samo uz liječnički recept.