Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Policistični jajnici


Autor Poruka

Leptirica89

13.01.2017. 10:40

Poštovani doktore,

imam 28 godina i uskoro planiram zasnovati porodicu. Nedavno sam bila na pregledu kod ginekologa zbog krvarenja koje se pojavilo u sredini ciklusa. Doktor je rekao kako se radi o ovulacijskom krvarenju, te je ustanovio da imam policistične jajnike. Ja nemam nikakvih pratećih tegoba (menstruacije su mi uredne, nemam problema sa bubuljicama, tjelesnom težinom niti suvišnim dlačicama). Tog dana tokom ultrazvučnog poregleda, doktor mi je rekao da je bila ovulacija. Također je rekao da je sve ostalo uredu. Nisam dobila nikakvu terapiju. S obzirom da uskoro planiram trudnoću, a uzimajući u obzir dijagnozu policističnih jajnika, zanima me kolika je mogućnost spontanog zanošenja? Pretpostavljam da, ukoliko imam redovne menstruacije imam i redovne ovulacije, ali mi se trajanje same menstruacije u zadnje 2 godine smanjilo na 3 dana i krvarenje je oskudno. Ima li to kakve veze sa polcističnim jajnicima, te da li sve to skupa može značiti da neću uspjeti ostati trudna? Jako mi je stalo da postanem majka, a ova dijagnoza me pomalo zabirnula. Imate li neki dodatni savjet za mene, s obzirom da mi nije propisana nikakva terapija?

Unaprijed hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.01.2017. 16:15

Ako ovulirate onda se ne trebate brinuti. Kod pcos-a su ovulacije rijetke ili izostaju, stoga mi se vaša priča ne uklapa u dijagnozu pcosa.