Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ponavljani spontani


Autor Poruka

12.09.2006. 15:15

Poštovanje,
imala bi par pitanja u vezi ponavljanih spontanih, ali prije toga mali osvrt na moje stanje. Imam 28 godina, kćerku od 4,5 godina i osam spontanih pobačaja.
Prvi 2000. u 13 tjednu blizanačke trudnoće
Drugi 2001. u 8 tjednu
Treća trudnoća prošla uredno i 2002 rodila sam u 39 tjednu trudnoće.
Zatim od 2002. do 27.04.2006. kad je bio zadnji spontani još šest trudnoća i sve u trajanju do 8 - 9 tjedana. Svaki put je dijagnoza missed ab i svaki put je zadržani spontani tako da sam šest puta išla na kiretažu, a samo dva puta sam kod kuće primala injekcije Ergometrina.
Do sada sam napravila sve pretrage ili ja tako mislim. Rađeni su mi brisevi na aerobe i anaerobe, klamidiju, vađena mi je krv na toxoplazmu i listeriju, kariotipizacija partnera, kardiolipini, hormoni, testioranje na autoimune bolesti i naravno PAPA svakih 6 mjeseci. I svi nalazi su uredni. Inaće ja sam B+ , suprug isto.
Zanima me Vaše mišljenje, te da li sam propustila koju pretragu koja bi mogla imati veze sa mojim stanjem. Ne mogu prihvatiti da nema neko medicinsko objašnjenje moje situacije, i da se nadam da će slijedeći put biti bolje.
Isto tako me zanima budući da suprug nije radio nikakve pretrage (osim karitipizacije) da li bi ona morao obaviti neke pretrage i koje? Kad bi mogla planirati eventualno novu trudnoću jer fizički se osječam odlično.
Unaprijed hvala i oprostite na dugačkom postu.

Miro Šimun Alebić, dr. med.

03.10.2006. 15:15

Poštovana,
što se obrade tiče čini mi se da je učinjeno sve (kariotipizacija pobačenih plodova?), a sama patofiziologija je toliko složena da se ne bih ovim putem mogao upustiti u daljnju eksplikaciju. Siguran sam da su liječnici koji su u dosadašnjoj obradi sudjelovali temeljito razmislili o svakom mogućem uzroku. O eventualnoj odluci za novu trudnoću i njenom "timingu" predlažem da se raspitate kod liječnika koji je do sada bio najviše involviran kod Vašeg slučaja.