Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Prijevremeni porod


Autor Poruka

Lena

04.06.2001. 00:31

U 32. sam tjednu trudnoće. Do 29. tjedna trudnoća je bila uredna, no u 29. tjednu ginekološki nalaz mi je glasio: "Prednji forniks izvobočen.Rodnički dio 3/4 članka, vanjsko ušće uloživo za vrh prsta. (sakroponiran)". Liječnik me je upozorio da mi prijeti ozbiljna opasnost od prijevremenog poroda. Nisam dobila nikakve lijekove,ali mi je preporučeno mirovanje i od tada uglavnom ležim.Zanima me je li moj nalaz dramatičan i koliko mi kretanja neće naškoditi.
K tome, u zadnja dva dana više desetaka puta jako mi otvrdne trbuh (valjda se steže maternica) to traje desetak sekundi i nije bolno. Jesu li to lažni trudovi, jesu li počeli prerano (najavljuju li nužno oni skori porod) i jesu li nužno u vezi s mojim nalazom.

Zahvalna do neba na eventualnom odgovoru
Zabrinuta buduća mama

Doc. dr. S. Kupešić

04.06.2001. 21:27

Poštovana gospođo,
Opisani nalaz doista zahtijeva Vaš oprez i svakako mirovanje, te redovitu kontrolu. S obzirom da se radi o 32. tjednu trudnoće mogle bi se preporučiti neke dodatne pretrage koje bi ustanovile razlog ovakvog stanja. U Vašem upitu nedostaje nekoliko važnih činjenica: da li je isključena upalna komponenta Vaših smetnji, da li je EMG-om monitorirana aktivnost maternice, da li je učinjena ultrazvučna transvaginalna cervikometrija, itd.
Bilo bi neodgovorno pokušati ordinirati ikakvu terapiju i /ili dati nekakav konkretni savjet bez detaljnijeg uvida u Vaše stanje. Stoga Vam savjetujem da se obratite nadležnom liječniku, naročito ukoliko smetnje progrediraju i ukoliko osjećate napetost (tonus) maternice koji Vam stvara osjećaj nelagode.
Međutim, da bismo se uspješno borili s prijevremenim porođajem moramo otkriti uzrok Vaših tegoba, a to je moguće samo detaljnijom obradom u jednoj od specijaliziranih trudničkih ambulanti. Puno sreće u daljnjem tijeku trudnoće, s nadom da ćete plač Vaše bebe doživjeti u očekivanom terminu.