Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


rad srca u trudnoći


Autor Poruka

ivanaj

09.12.2012. 11:05

poštovani doktore,
trudna sam 25 tjedana i povremeno osjetim kako mi srce ubrzano lupa i kao da povremeno preskoči, tj. aritmiju. To se ne događa često, no događa se unazad tjedan dva dana i nije ugodono.
Napominjem da sam prije trudnoće bila na redovnom sistematskom pregledu gdje mi je redovno kao i svima rađen EKG i sve je bilo ok. Sistematske imam otprilike svake druge godine i sve je ok.
Ovo mi je drufa trudnoća.
Čak kad osjetim BH kontrakcije, kao da je ta aritmija prisutnija.
Rađena mi je redovna krva slika gdje je utvrđeno da sam anemična, hemoglobin mi je bio 102. Dobila sam željezo, svaki dan po jednu tableto, heferol, no ja pijem svaki drugi dan jer mi je jako loš za probavu.
Na sljedećem pregledu namjeravam to reći svom ginekologu, no pitam vas da mi do tad kažete što mislite

Hvala

Ivana

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.12.2012. 12:25

Poštovana, pod broj jedan željezo morate uzimati svaki dan redovito.
Nisam vas razumio da li se radi o preskakanju srca ili tahikardiju.
Ako je samo ubrzan rad srca, vjerovatno je posljedica gore navedene anemije, dakle kompenzatorni mehanizam.
Ako je uz tahikardiju i nepravilan ritam onda je to razlog za konzultacije sa kardiologom. Naime u trudnoći je velika sklonost tahiaritmijama i supraventrikulanim tahikardijama.
Kao što sam i rekao najbolje je otiči na ekg i konzilijarni pregled kardiologa.

Bebabroj3

18.10.2020. 12:00

Pozdrav osjecaj preskakanja srca je nesto s cim sam se upoznala prvi put prije 4 g kada sam bila trudna s 2 djetetom i pojavljivalo se ugl kad idem spavati i umirim se. Napravila sam obicni kardioloski pregled i uzv i dr je rekao da je sve u redu da nije potreban daljnji pregled. Simptomi su se smirili nakon poroda te skoro godinu dana nije se nista dogadalo. Tada su se preskoci opet vratili ( bila sam trudna ali nisam znala) i bili su svakodnevni skoro mj ipo dana te sam na svoju ruku odlucila u privatnika napraviti holter koji je pokazap manji broj sves i oko 1 700 ves ali je kardiolog rekao da ima previse gresaka aparata da to nije ni priblizni broj nego ih je aparat tako registrirao ali je vidljivo da je rijec ugl o greskama i da nikakva terapija nije poteebna. Malo nakon toga simptomi su se ponovno smirili te tijekom trudnoce i poslije otprilike godinu ipo dana nije bilo niti jednog jedinog preskoka. Do prije mjesec ipo dana kada su opet poceli. Napravila sam kks kojom je otkrivena anemija koja me i inace prati cijeli zivot te sam pila tablete i stanje se smirilo nekih mjesec dana i sada kada sam prestala piti terapiju opet preskoci. Da li je to uopce povezano ne znam ni sta da radim svi govore da nije nista i da nigdje ne idem pogotovo u ovakvoj situaciji po bolnicama ali ja ne razumijem zbog cega takve oscilacije da toliko dugo nema nista i onda se preskoci vrate. Stitnjacu sam vadila hormone sve uredno. Mlada sam 30g. Sto bi mi preporucili da napravim. Oprostite na poduzem postu i hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

18.10.2020. 15:15

Poštovana, savjetujem da se javite kardiologu. Nisam kompetentan za kardiovaskularni sustav.