Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoča


Autor Poruka

Ivana

23.11.2001. 16:07

Poštovana doktorice Kupešić,pred dva tjedna sam imala spontani pobačaj ,sad je sve u redu i moj ginekolog mi je savjetovao da mogu ići na drugu trudnoču nakon druge menstruacije što bi otprilike bilo za dva i pol mjeseca.Da li to može uvjetovati kakve komplikacije ako je prerano i kakve ako može,te nakon kojeg vremena od spontanog pobačaja se može oćekivati menstruacija.Puno Vam hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

25.11.2001. 11:38

poštovana,
Mislim da bi bilo poželjno ove mjesece pauze između dviju planiranih trudnoća iskoristiti za obradu koja bi pokazala uzrok prethodnog spontanog pobačaja: 1. isključiti upalu, 2. isključiti hormonski uzrok pobačaja, 3. uzrok od strane maternice, 4. imunološki uzrok i dr, te tek nakon učinjene obrade planirati naredno zanošenje. Naime, pobačaj i naročito instrumentalno dovršenje pobačaja (kiretaža) prilično su traumatični za ženu (kako fizički, tako i psihički), te smatram da se svakoj narednoj trudnoći treba pristupiti pripremljeno i maksimalno odgovorno.