Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoca bez ploda


Autor Poruka

zabrinuta

18.03.2002. 22:58

Zanima me zasto dolazi do trudnoce bez ploda, odnosno sve o navedenoj temi.
Inace imam neredovite cikluse. Ostala sam trudna, ali nema ploda, pa bih voljela znati zasto i kako se to desilo. Da li je moguce da ce se to isto dogoditi i kod slijedece trudnoce?
Puno hvala.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

19.03.2002. 12:46

Poštovana,
Anembrionalna trudnoća (u engl. literaturi "blighetd ovum"blunk često je spojena s abnormalnim nalazom kariograma, te se u slučaju ultrazvučnog prikaza prazne gestacijske vrećice preporuča uz patohistološku analizu učiniti i kariogram pobačenog materijala. Zašto dolazi do opisanog poremećaja potpuno je nejasno, ali se preporuča obazrivi UZV nadzor prilikom naredne trudnoće, iako nije ustanovljen povišeni rizik iste patologije.

marijs

31.01.2014. 16:35

Poštovani, zadnja menstruacija je bila 12.12.2013., te mi ista kasni više od 15 dana, napravljena su 2 testa na trudnoću, oba su naravno bila pozitivna. Prije par dana je rađen pregled, uzv na kojem se vidi samo gestacijska vrećica bez ploda, uz to imam bolove slične menstrualnima koji se pojave 1-2 puta dnevno te zadnjih par dana primjećujem sukrvicu u vag. iscjetku,rezultat beta hcg je 15387,0/ referentni interval je do 4. Zanima me da li se i u mom slucaju radi o tzv "blight ovum", te savjet što mi je činiti.
Hvala.
Lp.

Dejan Šakoronja, dr. med.

31.01.2014. 20:35

Savjet je da ponovite beta hcg za dva dana od prijašnjeg, te uzv za tjedan dana ako se u neđuvremeno ništa ne dogodi.
Sve je moguće. Ne treba žuriti u donošenju odluka.