Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudovi, lazni ili pravi


Autor Poruka

M4C1

18.07.2022. 18:35

Postovani, znam da vi ovako ne mozete znati preko poruke, ali zanima me mogu li ovakvi pripremni trudovi izazvati porod i otvaranje. Naime danas sam 33+5, sinoc sam od 23h pa do 2 ujutro imala nesto između menstr. grceva i blagih kontrakcija, stezao mi se donji dio trbuha i boljela me zdjelica, zatim je opet krenulo od 4 ujutro do pola 7 ujutro. Cijelu noc mi je bila kao mucnina, tresla sam se i morala sam cesto na wc(velika nuzda). Za sad mi se trbuh tu i tamo stegne, bez bolova u leđima no i dalje uz laganu mucninu bez povracanja te se ovako opcenito malo losije osjecam. Mozete li mi reci iz nekog Vaseg iskustva, moze li to znaciti nesto lose ili jednostavno od hormona i kako se tijelo priprema za porod? Ginekologica mi je na godisnjem, a u bolnici kad sam zvala su rekli ako krenem krvarit ili ako krene plodna voda da dođem, ali ja sam svejedno u strahu moze li to znaciti pocetak poroda kroz neko vrijeme ili je to sve jednostavno normalno..

Ivo Balenović, dr. med.

19.07.2022. 17:20

Poštovana, prema opisanom radi se o pripremnim trudovima. Oni na izazivaju otvaranje.

M4C1

21.07.2022. 15:20

Postovani doktore, bili ste u pravu, hvala Vam puno. Ispao mi je sluzni cep pa sam isla u bolnicu za svaki slucaj te su mi rekli da mi je cerviks omeksan i da sam uloziva, ali da su pripremni trudovi u pitanju te su mi dali infuziju i Spasmex i bilo je okej. Ono sto bi Vas jos htjela pitati, unazad mjesec dana mi trnu ruke i preko noci i preko dana, zadnjih par dana na desnoj ruci nemam osjecaj u palcu, kaziprstu i srednjem prstu ni preko dana ni preko noci, prsti su malo oteceni, bljeđi su od ostalih prstiju i ispod noktiju je bijelo od pritiska valjda. Nisam dobila nista da mi to olaksa jer je tlak i krv uredna nego su rekli da pijem Mg 3x na dan no ja ovako ne mogu funkcionirati, nije mi nista lakse od Mg, a ne mogu s tom rukom nista i preko noci imam jake bolove u rukama. Mozete li mi molim Vas reci postoji li ista jos da mi to olaksa barem malo? Mazem sa konjskim gelom, opustam se u vodi no nista nema ucinka od toga..

Brac112

22.07.2022. 08:25

Postovani!

Naime ciklusi mi nisu redoviti ali na aplikaciji pise da su u prosjeku 32 dana. Imala sam spolni odnos 23.6 a 16.6 je pocela menga i trajala 7 dana. Odnos je bio koliko znam na neplodne dane ako sam upravu? Sa zastitom i sve uredno je prosli. Koristili smo kondom i nije pukao stim da decko izvadi uvijek pa svrsi iako imamo kondom.

Od 1.7 treniram intezivno svaki dan po dva puta i dva sata imam dva dana slobodno na svakih 10 dana jer sam sportas i na pripremama sam. Proslo ljeto mi se isto desilo u periodu sa 7 na 8 mj te mi je menga dosla 44 dan ciklusa.

Sad mi kasni vec dva dana. Dali je razlog mozda izostanka intezivno treniranje ili ipak trudnoca. Test nisam u prilici kupit iz odredenih razloga

Ivo Balenović, dr. med.

22.07.2022. 12:05

Poštovana MC4, uzrok tome je nakupljanje tekućine u tkivima. To će prestati nakon poroda. Osim terapije magnezijem preporuča se smanjen unos soli.

Ivo Balenović, dr. med.

22.07.2022. 12:05

Poštovana Brac, prema navedenom razlog kašnjenja menstruacije su treninzi.