Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tumor markeri


Autor Poruka

jojalica

14.05.2010. 00:05

Poštovani,
molim Vas za pomoć pri slijedećem.
bila sam kod ginekologa na redovnom pregledu i uočeno je da mi je lijevi jajnik nešto uvećan i sa sumnjom da na njemu postoji cista.iz tog razloga me dr. uputila da uradim nalaz za tumor markere CA 125 i CA 19-9.vrijednosti tih marketa su bile CA 125 41,6 U/ml, a CA 19-9 165,41 U/ml.
na ponovljenom uzv pregledu cista nije bila vidljiva, dr mi je prepisao antibiotike i vaginalete.-pretpostavka da se radilo o tzv.vodenoj cisti..
potom sam ponovila nalaze i markeri su imali vrijednost CA 125 30,4, CA 19-9 108,76.
na uzv abdomena nisu nadjene bilo kakve "sumnjive"tvorevine..
uz to- dijagnosticiran mi je čir na želucu prije nekoliko godina, te polip na želucu, koji je odstranjen prije 2 godine.
dijabetičarka sam od 1995-godine, ovisna o insulinu.
mišljenja doktora su oprečna-jedni smatraju da su vrijednosti markera irelevantne i da sam ginekološki potpuno zdrava i preporučuju trudnoću..a da nema potrebe za daljim pretragama
drugi suprotno- preporučuju magnetnu rezonancu i gastroskopiju kako bi utvrdili zbog čega su vtriednosti markera takve kakve jesu
molim za Vaše mišljenje (nadam se da sam bila jasna u opisima) što mi preporučate da uradim slijedeće, te trebam li ovakve vrijednosti markera smatrati pokazateljem
nekog "ozbiljnijeg " stanja organizma i na šta posebno bi trebalo obratiti pažnju.

mišljenja liječnika su me do sada samo zbunjivala bez da sam dobila ikakvu konkretnu dijagnozui preporuku..

Bila bih Vam neizmjerno zahvalna ako biste mi mogli pomoći savjetom!

lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

14.05.2010. 14:20

Poštovana,
Više se priklonjen ovom drugom mišljenju da se napravi dodatna dijagnostička obrada (magnetska rezonanca, te gastroskopija te UZV abdomena)
Sa ginekološke strane preporučam učiniti kontrolni UZV pregled sa kolor i power doplerom jer nas na to navode blago povišene vrijednosti CA125 markera kao i postojanje cistične tvorbe na jajniku.
Ca 19-9 povišen je kod procesa na gušterači, želucu, crijevima dakle nije skroz specifiča , te je potrebna detaljna evaluacija.