HPV infekcija povezana s udvostručenim rizikom od raka štitnjače


HPV infekcija povezana s udvostručenim rizikom od raka štitnjače

Analize 3.062 pacijenta s rakom štitnjače i 9.186 zdravih kontrolnih ispitanika otkrile su da su osobe s prethodnom infekcijom humanim papiloma virusom (HPV) imale više nego dvostruko veću vjerojatnost razvoja raka štitnjače od onih bez infekcije. Ovo istraživanje predstavlja prvi konkretan dokaz kancerogenosti za rak štitnjače, najčešći rak endokrinog sustava.

Rak štitnjače odnosi se na rast i razvoj malignih (kanceroznih) stanica u štitnjači. Unatoč tome što je danas najčešći endokrini rak u svijetu, rak štitnjače, a posebno njegovi uzročnici, i dalje su nedovoljno poznati. Zabrinjavajuće je da prevalencija ove potencijalno smrtonosne bolesti brzo raste.

Štitnjača je bitan endokrini organ čije izlučevine reguliraju normalno disanje, rad srca, tjelesnu temperaturu (homeostazu) i funkciju živčanog sustava. Maligne bolesti štitne žlijezde, iako se mogu liječiti, mogu dovesti do ozbiljnih poremećaja u tim tjelesnim funkcijama, ostavljajući preživjele s doživotnim komorbiditetima.

Humani papiloma virus (HPV) je spolno prenosiv virus i najčešća spolno prenosiva infekcija u svijetu. Stvarna opasnost od ovog virusa leži u njegovoj kancerogenosti – HPV je identificiran kao temeljni uzrok brojnih karcinoma i procjenjuje se da je odgovoran za 3% karcinoma kod žena i 2% kod muškaraca diljem svijeta.

Ova studija podupire potrebu da kliničari, znanstvenici i javnozdravstveni radnici budu svjesni moguće veze između humanog papiloma virusa (HPV) i raka štitnjače.

Izvor:
Scientific Reports