Poremećaji jedenja česti kod osoba s dijabetesom tipa 1


Poremećaji jedenja česti kod osoba s dijabetesom tipa 1

Jedna od svake četiri osobe u dobi od 16 ili više s dijabetesom tipa 1 možda se bori s poremećajem jedenja, otkriva novi pregled podataka. Dijabetes tipa 1 autoimuni je poremećaj u kojem tijelo napada vlastite stanice gušterače koje proizvode inzulin, zbog čega se osoba oslanja na ubrizgani inzulin. Oko 5% slučajeva dijabetesa odnosi se na dijabetes tip 1.

Osobe s ovom bolešću mogu pokazivati simptome poput prejedanja ili smanjenja unosa hrane, no neki također prakticiraju oblik poremećene prehrane koji se naziva "izostavljanje inzulina". Smatra se da ova praksa -- preskakanje doza inzulina -- obeshrabruje debljanje, ali može biti vrlo nezdrava.

Namjerno preskakanje ili ograničavanje doza inzulina dovest će do gubitka tjelesne težine, ali to također održava visoku razinu glukoze u krvi, izbacujući upravljanje dijabetesom iz ravnoteže, ističu stručnjaci.

Studija je otkrila da su žene s dijabetesom tipa 1 sklonije poremećajima jedenja nego muškarci. U poremećaje jedenja ubrajaju se anoreksija nervozabulimija nervoza i poremećaj prekomjernog jedenja

Često se smatra da simptomi poremećaja jedenja pogađaju adolescente i mlade odrasle osobe. Međutim, ova meta-analiza pokazala je da i odrasli pate od simptoma poremećaja jedenja, zbog čega je važno naučiti identificirati pacijente koji imaju poremećaj jedenja.

Razvoj poremećaja jedenja može potaknuti komplikacije i pogoršanje bolesti kod osoba s dijabetesom tipa 1. Međutim, određene metode probira mogu pomoći liječnicima da otkriju znakove poremećaja jedenja kod pacijenata.

Izvor:
Eating Disorders