Prilagođene videoigre obećavaju u liječenju ADHD-a i depresije kod djece


Prilagođene videoigre obećavaju u liječenju ADHD-a i depresije kod djece

Ciljane videoigre mogle bi pomoći u ublažavanju simptoma poremećaja pažnje/hiperaktivnosti (ADHD) i depresije kod djece i adolescenata, sugeriraju rezultati nove studije.

Mentalne bolesti u djetinjstvu predstavljaju veliki problem, s oko 20% djece koja se suočavaju s nekim izazovima mentalnog zdravlja kao što su ADHD, anksioznost ili depresija. 

Smatra se, da bi ovi rezultati mogli pomoći kliničarima dok daju preporuke pacijentima i roditeljima u vezi s učinkovitosti korištenja ovih videoigara za liječenje stanja mentalnog zdravlja

Aplikacija za jednu takvu videoigru, EndeavourRx, jedna je od prvih koju je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) za liječenje ADHD-a kod mladih ljudi u dobi od 8 do 17 godina.

EndeavourRx izaziva igrače da jure za mističnim stvorenjima, utrkuju se kroz različite svjetove i koriste "pojačanja" za rješavanje problema dok grade vlastiti svemir.

Korisnici i njihovi roditelji prijavljuju ublažavanje simptoma ADHD-a nakon igranja igrice. Pokazalo se, da je 73% djece koja su igrala EndeavourRx prijavilo poboljšanje svoje pažnje.

Izvor:
American Psychiatric Association 2024 Annual Meeting