Teprotumumab liječi očnu bolest štitnjače


Teprotumumab liječi očnu bolest štitnjače

Teprotumumab jednako dobro djeluje i kod starijih i kod mlađih pacijenata s očnom bolesti štitnjače (TED) i bez obzira na trajanje bolesti, pokazuju rezultati nove studije.

Očna bolest štitnjače je autoimuna bolest koju karakterizira orbitalna upala i širenje masnog tkiva i mišića oko očiju, što rezultira proptozom, diplopijom, boli, crvenilom i oteklinom. Mnogi pacijenti imaju Gravesovu bolest.

U bolesnika u dobi < 40 godina, očna bolest štitnjače obično nema restriktivnu miopatiju, uključuje ekspanziju orbitalnog masnog tkiva i proptozu s minimalnom ili nikakvom periorbitalnom upalom ili diplopijom, i ima niske stope distiroidne optičke neuropatije (bolest tipa 1). Nasuprot tome, u bolesnika u dobi od 40 godina ili starijih, očna bolest štitnjače često uključuje restriktivnu miopatiju, zajedno s povećanjem ekstraokularnog mišića (EOM) i fibrozom, diplopijom i periorbitalnom upalom, te višim stopama distiroidne optičke neuropatije (bolest tipa 2).

Kod pacijenata za koje je predloženo da imaju očnu bolest štitnjače tipa 1 i tipa 2 na temelju dobne granice od 40 godina, a koji su bili liječeni teprotumumabom, primijećena su usporediva poboljšanja u proptozi, diplopiji, rezultatu kliničke aktivnosti i kvaliteti života.

Izvor:
Medscape Medical News