Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2662

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


Uspješnost revizije punjenja kanala


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ying Yang

07.12.2011. 02:15

Lijep pozdrav imam par pitanja ako biste bili ljubazni odgovoriti.

1. Koliko treba proći od revizije punjenja kanala zuba da bi se moglo sa sigurnosti reći da je liječenje bilo uspješno/bezuspješno?
Naime nakon 2 godine od endodontskog zahvata proces nad zubom mi se smanjio ali nije skroz nestao. Da li je to razlog za brigu? Odlučiti se za ponovnu reviziju ili apikotomiju ili pustiti stanje kako je?

2. Koji su potencijalni štetni utjecaji granuloma na tijelo, organe u tijelu? Ne računajući samo područje zuba i zubnog mesa.


Hvala!

Dean Cekić, dr. med. dent.

08.12.2011. 17:20

Poštovana/a

1. Po današnjm saznanjima ponekad je potrebno do 4 godine da prosvjetljenje iznad vrha korijena u potpunosti zacjeli. Dakle još čekati.
2. Upalni procesi na vrhu korjena zuba, mogu biti uzrok tzv.fokalnih infekcija, tj. bakterije putem krvotoka mogu izazivati probleme na drugim udaljenim organima. U najgoroj situaciji recimo endokarditis.

Ying Yang

03.03.2012. 22:55

Poštovani doktore,
zub koji već par godina ima upalni proces u korjenu, rađena endodoncija prije 2 godine i osjet tog zuba, tupa bol koju osjećam i "kuglica" u rubu nosa postaju sve jače i češće u zadnje vrijeme. Strah me mogućih komplikacija koje mi to može donesti, pogotovo nakon čitanja da infekcija može dovesti i do smrti o.O
Postoji li neki prirodni način smanjenja infkecije kojeg medicina priznaje? Apikotomija vjerujem da je uspješna ali zub mi je i onako jako slab i brinem se da bi ga to još više oslabilo a kako je u pitanju jedinica ne želim ga vaditi.

Unaprijed hvala!
LP

Dean Cekić, dr. med. dent.

14.03.2012. 09:40

U slučaju ponovljene upale na vrhu korjena zuba nakon apikotomije moguće je:

1. teoretski konzervatino tretirati zub, revizijom punjenja.
2. Napraviti reoperaciju, tj. ponoviti apikotomiju
3. Zub izvaditi

Privremeno rješenje za smanjivanje problema može biti antibiotska terapija, međutim ona neće rješiti uzrok problema.

Kdee

10.05.2024. 11:40

Pozdrav,

Prije tjedan dana sam radila širenje kanala i čišćenje gornje lijeve petice ispod koje je upala. Stavljen je lijek i trajna plomba. Tek treći dan nakon liječenja javlja se intenzivna, kratka i oštra bol kroz zub i korijen. Nakon toga osjecam kao lagano peckanje u zubu i dosad bi se ta bol javljala tako jako svako drugi dan. Zbog toga sam otisla na pregled kod zamjenskog stomatologa koji nije našao uzrok boli. Zub nije bolan na dodir, zagriz. Propisan je antibiotik nakon kojeg je stanje gotovo isto. Zanima me je li to normalna bol ili zub reagira na nešto drugo? Kažu mrtav zub nebi trebao tako boliti.