Neki pacijenti s moždanim udarom osjećaju više umora i spavaju tijekom dana


Neki pacijenti s moždanim udarom osjećaju više umora i spavaju tijekom dana

Neki se ljudi nakon moždanog udara osjećaju lošije od drugih. Pacijenti s moždanim udarom s kognitivnim i emocionalnim problemima imaju tendenciju češće osjećati umor i više spavati tijekom dana, ukazuje nedavno objavljeno istraživanje.

Naime, pokazalo se, da se otprilike polovica pacijenata nakon moždanog udara osjeća iscrpljeno nakon njega, a mnogi pacijenti spavaju više tijekom dana nego prije moždanog udara. Ove posljedice su izazovne i značajno utječu na svakodnevni život pacijenata.

Pacijenti koji prijavljuju lošije pamćenje i koncentraciju tri mjeseca nakon moždanog udara imaju veći rizik da će biti umorniji i više spavati tijekom dana u dvanaestom mjesecu.

Isto vrijedi i za pacijente koji prijavljuju izražene simptome anksioznosti i depresije tri mjeseca nakon moždanog udara.

Kognitivne i emocionalne tegobe stoga su važni čimbenici za produljeni dnevni san i umor nakon moždanog udara. I kognitivni i emocionalni problemi česti su nakon moždanog udara. Ovi rezultati naglašavaju važnost praćenja ovih tegoba u subakutnoj fazi nakon moždanog udara.

Izvor:
Frontiers in Neurology