Nova nada u borbi protiv raka gušterače


Nova nada u borbi protiv raka gušterače

Nedavno objavljena studija izvijestila je o inhibiciji stromalne histonske deacetilaze (HDAC) klase I za suzbijanje napredovanja raka gušterače. Naime, u istraživanju su identificirane histonske deacetilaze klase I kao kritični epigenetski regulatori koji promiču pro-tumorogenu i pro-desmoplastičnu transkripcijsku aktivaciju u stromalnim fibroblastima gušterače. Njihova inhibicija smanjila je stromalnu stimulaciju i usporila razvoj tumora.

Duktalni adenokarcinom gušterače (PDAC) je najčešća neoplastična bolest gušterače koja čini više od 90% svih zloćudnih bolesti gušterače. Do danas je PDAC četvrti najčešći uzrok smrti povezanih s rakom u svijetu s petogodišnjim ukupnim preživljenjem manjim od 8%.

Uz lošu stopu preživljavanja, predviđa se da će duktalni adenokarcinom gušterače (PDAC) postati drugi najsmrtonosniji rak do 2030. godine. Loša prognoza i terapijska otpornost djelomično su pripisani istaknutoj aktiviranoj stromi koja je rezultat dezmoplastičnog odgovora izazvanog transformiranim epitelom gušterače. Dezmoplastični odgovor uvelike je posljedica aktivacije stanica sličnih fibroblastima, uključujući zvjezdaste stanice gušterače (PSC), glavne rezidentne fibroblaste u stromi gušterače.

Povezanost aktivirane strome s lošom prognozom za pacijente i dalje sugerira strategije stromalnog ciljanja kao potencijalni adjuvantni pristup za poboljšanje terapeutskog ishoda u liječenju duktalnog adenokarcinoma gušterače (PDAC).

Izvor:
Nature Communications