Pembrolizumab produljuje vrijeme do recidiva kod agresivnog raka mokraćnog mjehura


Pembrolizumab produljuje vrijeme do recidiva kod agresivnog raka mokraćnog mjehura

Bolesnici s mišićno-invazivnim rakom mokraćnog mjehura nakon radikalnog kirurškog zahvata imaju visok rizik od recidiva bolesti i metastaza. No, izgleda da imunoterapeutik pembrolizumab može značajno smanjiti rizik od recidiva bolesti za te bolesnike.

Naime, pembrolizumab, anti-PD-1 terapeutik, pokazao je statistički značajno i klinički značajno poboljšanje u preživljenju bez bolesti.

Sigurnosni profil pembrolizumaba u ovom ispitivanju bio je u skladu s onim opaženim u prethodno prijavljenim studijama i nisu identificirani novi sigurnosni signali. Nuspojave stupnja 3+ (nuspojave koje su ozbiljne ili medicinski značajne, ali ne i neposredno opasne po život) pojavile su se u 48,4% bolesnika koji su primali pembrolizumab u odnosu na 31,8% bolesnika na promatranju.

Inače, u svijetu je u 2020. godini bilo približno 573.000 novih slučajeva raka mookraćnog mjehura i 212.000 smrtnih slučajeva od raka mokraćnog mjehura. Mišićno-invazivni rak mokraćnog mjehura je rak mokraćnog mjehura koji se proširio duboko u mišić stijenke mokraćnog mjehura, a lokalno uznapredovali urotelni karcinom je rak koji počinje u urotelnim stanicama i proširio se s mjesta gdje je započeo na obližnje tkivo ili limfne čvorove. Unatoč operaciji, do 50% bolesnika s rakom mokraćnog mjehura doživi recidiv unutar 12 mjeseci.

Izvor:
The Alliance for Clinical Trials in Oncology