Revolucionarni lijek zaustavlja rak pluća i metastaze na mozgu


Revolucionarni lijek zaustavlja rak pluća i metastaze na mozgu

Nova studija procijenila je učinkovitost selperkatiniba u bolesnika s karcinomom pluća nemalih stanica (NSCLC) koji su imali genomske promjene u RET genu. Terapija o kojoj je riječ temeljila se na inhibitoru RET-a, čiji je cilj blokiranje djelovanja abnormalnog gena odgovornog za proliferaciju stanica raka.

Rezultati su pokazali da su pacijenti koji su primali selperkatinib imali značajan napredak u preživljenju bez progresije raka, dosegnuvši 24,8 mjeseci, u usporedbi s 11,2 mjeseca u kontrolnoj skupini.

Jednako tako, selperkatinib je uspio liječiti postojeće metastaze u središnjem živčanom sustavu i spriječiti stvaranje novih intrakranijalnih metastaza. Ovo otkriće je relevantno budući da je liječenje metastaza u mozgu izazov zbog prisutnosti krvno-moždane barijere, koja sprječava djelovanje većine lijekova protiv raka.

Valja spomenuti, da su bolesnici liječeni selperkatinibom imali nuspojave koje su se razlikovale od kemoterapije, uključujući povišene jetrene enzime, koji su bili kontrolirani nakon prilagodbe doze, i hipertenziju.

Inače, rak pluća jedan je od najčešćih karcinoma u svijetu i poznat je po visokoj smrtnosti. Među podtipovima raka pluća, karcinom pluća nemalih stanica (NSCLC) je najčešći i čini približno 85% slučajeva. Nastaje u stanicama bronha i alveola pluća.

Izvor:
The New England Journal of Medicine