Prebrzo jedenje povećava rizik od dijabetesa tipa 2
Studija provedena na 234 bolesnika s dijabetesom tipa 2 i 468 zdravih ispitanika pokazala je da osobe koje prebrzo jedu hranu imaju 2,5 puta veći rizik za razvoj dijabetesa.
Studija provedena na 234 bolesnika s dijabetesom tipa 2 i 468 zdravih ispitanika pokazala je da osobe koje prebrzo jedu hranu imaju 2,5 puta veći rizik za razvoj dijabetesa.
Studija provedena u Velikoj Britaniji na 3.704 odrasle osobe u dobi od 40 do 79 godina pokazala je da osobe koje jedu puno voća i povrća imaju 21 posto manji rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.
Osnovna lista lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) povećana je za 143 nova lijeka u 312 oblika, među kojima je 17 inovativnih. Među inovativnim lijekovima koji su došli na Osnovnu listu lijekova su lijekovi za liječenje - plućne hipertenzije, multiple skleroze, raka štitnjače, gljivičnih infekcija i kroničnog virusnog hepatitisa.
Istraživanje koje je pratilo život 21 ispitanika pokazalo je da rad u smjenama usljed kojega radnici spavaju u krivo doba dana, može povećati rizik za razvoj dijabetesa i pretilosti.
Istraživanje provedeno na 54 ispitanika pokazalo je da masna hrana može kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 potaknuti razvoj upale, a poznato je da je upala povezana s brojnim komplikacijama dijabetesa kao što je srčana bolest.
Prema rezultatima nove američke studije izgleda da je konzumiranje većih količina borovnica, jabuka i krušaka povezano s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo gotovo 3.300 ispitanika prosječne životne dobi od 69 godina, pokazali su da osobe koje imaju dijabetes tipa 2 dulje od deset godina, imaju tri puta veći rizik od dobivanja ishemijskog moždanog udara nego osobe koje nemaju dijabetes.
Prema istraživanju provedenom na gotovo 154.000 žena, žene koje nakon menopauze koriste statine, lijekove za snižavanje razine kolesterola u krvi, izložene su većem riziku od razvoja dijabetesa.
Japanski znanstvenici s Chiba University otkrili su da stres usljed zatajivanja srca aktivira protein p53, što rezultira upalom u masnom tkivu, rezistencijom na inzulin i pogoršanjem rada srca.