Hepatitis C - FAQ


Hepatitis C - FAQ

Postoji li cjepivo protiv hepatitisa C?

Ne postoji. Zbog postojanja više genotipova i podtipova, te mnoštva kvazispecijesa nije dosada bilo moguće proizvesti odgovarajuće cjepivo.

Za koliko vremena iza infekcije anti HCV test postaje pozitivan?

Anti HCV protutijela se mogu naći u 7 od 10 inficiranih ljudi u trenutku pojave simptoma te u 9 od 10 unutar 3 mjeseca od početka simptoma. Međutim, treba naglasiti da tek manji broj inficiranih pokazuje bilo kakve simptome!

Za koliko vremena iza infekcije PCR test postaje pozitivan?

Nakon infekcije HCV-om PCR postaje pozitivan za 1-2 tjedna.

Kako se može zaraziti hepatitisom C?

HCV se prvenstveno širi izravnim kontaktom sa zaraženom ljudskom krvi npr. korištenjem zajedničkog pribora za intravensko korištenje droga, transfuzijom zaražene krvi, izvođenjem tetovaže zaraženim priborom, tijekom poroda sa zaražene trudnice na dijete, korištenjem oštrih predmeta inficirane osobe (britve, četkice za zube) i sl.

Može li se HCV prenijeti spolnim putom?

Može, ali ne toliko često kao izravnim kontaktom sa zaraženom krvlju. Ukoliko ovu malu mogućnost prijenosa želite dodatno umanjiti, koristite lateks kondome. Učinkovitost lateks kondoma u prevenciji prijenosa HCV-a je nepoznata, no vjeruje se da pravilna uporaba može smanjiti prijenos.

Koliki je rizik prijenosa HCV-a s inficirane trudnice na dijete?

Oko 5% dojenčadi inficira se od zaraženih majki i to za vrijeme poroda. Ne postoji odgovarajući tretman koji bi to mogao spriječiti. Najveći broj inficirane dojenčadi nemaju nikakvih simptoma nakon poroda i kasnije tijekom djetinjstva. Međutim, potrebno je još više studija da bi se utvrdilo imaju li ova djeca problema zbog HCV infekcije kada odrastu.

Treba li inficiranim rodiljama savjetovati da ne doje?

Ne treba. Ne postoje dokazi da se dojenjem širi HCV. Međutim, ukoliko su bradavice HCV-pozitivnih rodilja oštećene ili krvare treba razmisliti o prekidu dojenja.

Koliko dugo HCV može preživjeti izvan čovjekova tijela i biti zarazan?

Nedavne studije su pokazale da HCV može u okolini pri sobnoj temperaturi preživjeti barem 16 sati, ali ne duže od 4 dana.

Što osoba inficirana virusom hepatitisa C može učiniti za svoja jetra?

Prestati konzumirati alkohol. Redovito se kontrolirati kod liječnika. Ne uzimati nikakve dodatne lijekove i "ljekovita" sredstva bez znanja liječnika.

Što je još potrebno znati o hepatitisu C?

HCV se ne širi socijalnim kontaktom, kihanjem, kašljanjem, zagrljajem, korištenjem istog pribora za jelo ili čaše. Osoba se zbog svoje infekcije ne treba isključiti iz posla, škole, vrtića i drugih aktivnosti.

Kako se liječi kronični hepatitis C?

Zlatni standard u liječenju kroničnog hepatitisa C je kombinacija pegiliranog interferona i ribavirina. Trajni odgovor na ovakvu terapiju postiže se u 50% pacijenata inficiranih genotipom 1 te čak u 80% onih inficiranih genotipovima 2 i 3. Monoterapija interferonom provodi se u onih bolesnika kod kojih je ribavirin kontraindiciran dakle nepreporučljiv. Ribavirin kada se koristi sam, nije djelotvoran.

Koje su nuspojave terapije?

Najčešće se zbog interferona javljaju simptomi nalik gripi: visoka temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima. S vremenom se ovi simptomi smanjuju i potpuno nestaju. Osim ovih nuspojava, može se javiti otežana koncentracija, gubitak kose, poremećaj u broju krvnih stanica, depresija. Teže nuspojave se javljaju rijetko (u manje od 2% liječenih): oštećenje štitne žlijezde, depresija sa suicidalnim mislima, epileptički napadaji, akutno zatajivanje srce i bubrega, oštećenje sluha. Doza interferona se zbog nuspojava može reducirati ili potpuno ukinuti (do 15% liječenih).

Ribavirin je lijek koji se dobro podnosi. Moguć je razvoj anemije koja zahtjeva prilagođavanje doze (smanjivanje) ili pak potpuno ukidanje ovog lijeka.

Mogu li se nuspojave smaniti ili potpuno izbjeći?

Svaku je nuspojavu potrebno javiti svome liječniku. Nuspojave se mogu smanjiti prilagođavanjem doze interferona i ribavirina. Simptomi nalik gripi mogu se ublažiti uzimanjem paracetamola 30-45 min prije injekcije interferona.

Zadnja izmjena: 26.05.2024.