Savjeti za svakodnevni život


Savjeti za svakodnevni život

Nema sumnje da hereditarni angioedem može ozbiljno smanjiti kvalitetu života, ali s pravilnim razumijevanjem ove bolesti i mogućnosti liječenja, pacijenti s hereditarnim angioedemom i njihove obitelji se mogu nositi sa simptomima i voditi normalne i aktivne živote.

Život s hereditarnim angioedemom često zahtijeva dodatno planiranje u određenim situacijama. Na primjer, za pacijente s hereditarnim angioedemom važno je planirati odgovarajuću policu zdravstvenog osiguranja za vrijeme putovanja. Liječnici koji se bave hereditarnim angioedemom kao i nacionalne udruge pacijenata pružaju informacije, savjete i potporu pacijentima koji žele smanjiti rizik i teret svoje bolesti na inozemnim putovanjima.

Budući je hereditarni angioedem tako rijedak, mnogi ljudi koji boluju od ove bolesti se mogu osjećati izolirano i ranjivo. Osim potpore obitelji i prijatelja, povezivanje s drugim oboljelima od hereditarnog angioedema može biti od iznimne važnosti. Dijeljenje iskustava i osjećaja s ljudima koji znaju kako je živjeti s hereditarnim angioedemom može biti ujedno utješno i osnažujuće.

Zadnja izmjena: 19.08.2019.