Jubilarno 10. obilježavanje Dana rijetkih bolesti ove subote na Cvjetnom trgu


Jubilarno 10. obilježavanje Dana rijetkih bolesti ove subote na Cvjetnom trgu

Hrvatski savez za rijetke bolesti i u 2017. godini obilježiti će desetu godinu zaredom međunarodni Dan rijetkih bolesti prikupljanjem dobrih želja. Kampanja pod sloganom "Zagrli za rijetke, zagrli lijepim riječima" započela je 20. veljače, nastavit će se druženjem 25.02. na zagrebačkom Cvjetnom trgu i trajati će do 28. veljače kada će se održati i prva donatorska večera za rijetke bolesti.

Pokrovitelji kampanje su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a svoj doprinos dat će i brojne osobe iz javnog života na čelu s ambasadoricom kampanje Sandrom Bagarić.

Okupljanjem na Cvjetnom trgu u Zagrebu u subotu, 25. veljače s početkom u 10 sati, članovi Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, volonteri te svi zainteresirani građani podržat će rad Saveza i oboljele od rijetkih bolesti zajedničkim fotografiranjem i prikupljanjem dobrih poruka, odnosno lijepih želja za oboljele i članove njihovih obitelji. Također, na sam međunarodni Dan rijetkih bolesti 28. veljače, u zagrebačkom hotelu Panorama, održat će se prva donatorska večera za rijetke bolesti pod nazivom "Rijetko dobra večera" na kojoj će se dodijeliti priznanja za poseban doprinos u području rijetkih bolesti u četiri kategorije – liječnici godine, medicinskoj djelatnici godine, volonteru godine i posebno priznanje za životno djelo.

Inicijativa je usmjerena na podizanje svijesti institucija, medicinskih djelatnika i šire javnosti o postojanju rijetkih bolesti i problema s kojima se susredu oboljele osobe. Upravo je Hrvatski savez za rijetke bolesti dio međunarodne inicijative "Zagrli za Guinness, zagrli za rijetke", od njenih početaka te ove godine obilježava jubilarnu desetu godišnjicu.

Svi zainteresirani građani mogu se priključiti kampanji tako da prikupe poruke podrške i fotografiraju se s njima, a potom ih objave na službenoj platformi http://hugforrare.com te na svojim društvenim mrežama uz hashtag #hugforrare.

Izvor:
Hrvatski savez za rijetke bolesti