Prevencija melanoma


Prevencija melanoma

U mnogim slučajevima melanom se može spriječiti ako se pridržavate sljedećih jednostavnih mjera predostrožnosti:

  • Izbjegavajte podnevno sunce - Izbjegavajte sunce kad je zračenje najjače. Za većinu mjesta na zemlji to je razdoblje između 10 sati ujutro i 16 sati popodne. Budući da su sunčeve zrake tijekom tog razdoblja najjače, pokušajte aktivnosti na otvorenom planirati za druga razdoblja dana, čak i zimi ili kad je i oblačno. Naime, upijamo UV zračenje cijelu godinu, a oblaci pružaju slabu zaštitu od štetnih zraka.
  • Nanosite sredstva sa zaštitnim faktorima cijelu godinu - Odaberite sredstvo koje ima najmanje faktor zaštite 15 (SPF 15). Nanesite obilnu količinu na sve izložene dijelove kože, uključujući i usta, ušne školjke i gornji dio dlanova te stražnji dio vrata. Nanesite sredstvo 20 do 30 minuta prije nego izađete na sunce, te ga često ponovno nanosite tijekom boravka na suncu. Svakako ga ponovo nanesite nakon plivanja ili vježbanja.
  • Nosite zaštitnu odjeću - Sredstva za zaštitu od sunca ne pružaju potpunu zaštitu od UV zraka. Stoga nosite zaštitnu odjeću od guste tkanine koja pokriva ruke i noge, šešir širokog oboda koji pruže bolju zaštitu od bejzbol kape ili štitnika za sunce (šilta). Neki proizvođači prodaju fotozaštitnu odjeću. Ne zaboravite sunčane naočale. Uzmite one koje pružaju zaštitu od oba zračenja -UVA i UVB zraka.
  • Izbjegavajte solarij - Solarij emitira UV zračenje što može povećati rizik od raka kože.
  • Upoznajte se sa svojom kožom kako bi lakše uočili promjene - Pregledajte svoju kožu kako bi uočili kakav je njezin normalan izgled. Na taj način lakše ćete uočiti svaku promjenu na koži. Pomoću ogledala provjerite kožu lica, vrata, ušiju i vlasišta. Pregledajte i trup, gornji i donji dio ruku i dlanova, prednji i stražnji dio nogu, stopala, uključujući i tabane i kožu između nožnih prstiju. Jednako tako pregledajte područje genitalija. Ako primijetite nešto neuobičajeno, spomenite to liječniku prilikom prvog pregleda.

Zadnja izmjena: 29.06.2013.