Home / Centri A-Z / Neplodnost

Neplodnost

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Neplodnost

Što je neplodnost?

Neplodnost se definira kao nemogućnost zanošenja nakon jedne godine redovitih, nezaštićenih seksualnih odnosa, ili nakon najmanje šest mjeseci za žene stare 35 godina i više. U prosjeku je 10 do 15 posto parova neplodno.

Uzrok neplodnosti može biti jedan ili u žene ili muškarca. No uzrok neplodnosti može biti i niz čimbenika koji sprječavaju začeće ili nastavak trudnoće. Srećom postoji mnogo sigurnih i učinkovitih terapija za liječenje neplodnosti, koje povećavaju šansu da se ostvari trudnoća.

Povezano s neplodnošću

U zadnje tri godine gotovo neprestano se vode rasprave o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), odnosno izvantjelesnoj oplodnji, IVF-u. Suprostavljaju se gledišta, svjetonazori, posvuda se vode stručne i još više nestručne rasprave.

Miomi su dobroćudna povećanja maternice, koja su građena od glatkih mišićnih stanica i vezivnog tkiva. Spadaju u najčešće tvorbe u maloj zdjelici, te su uzrok 1/3 trećine operativnih zahvata kojima se odstranjuje maternica (hysterectomia).

Povod za ovaj osvrt su nedavni natpisi u medijima koji kritiziraju Zakon o medicinskoj oplodnji i struku te pozivaju građane Republike Hrvatske da se liječe u inozemstvu. Tim pritiscima i dezinformacijama onemogućava se struci miran, postojan i kvalitetniji rad. Neke aktivnosti idu tako daleko da se umanjuju naši rezultati i sumnja se u naše izvještaje dok drugi postavljaju pitanje kakva je etika stručnjaka koji definiraju embrio kao početak života, a istovremeno izvode pobačaje i zalažu se za uterinu kontracepciju (uterini uložak – IUD).

Analitičari pada fertilnosti neprestano traže uzroke. Demografska promjena (tranzicija) očito je višečimbenična. Očituje se smanjenom smrtnošću žena i manjim brojem rođene djece. Kako demografska tranzicija koincidira s pojavom pouzdane kontracepcije i legalizacijom abortusa (oko 1960. g.), često se samo ta dva događaja povezuju s padom fertiliteta. Ali tumačenje nije tako jednostavno.

Neplodnost se definira kao nemogućnost zanošenja nakon jedne godine nezaštićenih odnosa. Glavni je uzrok, smatra se, odgađanje rađanja iza 30-te godine života.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje