Dijagnosticiranje neplodnosti


Dijagnosticiranje neplodnosti

Prije nego krenete na pretrage za neplodnost, morate biti svjesni da se od vas očekuje određeni angažman. Vaš liječnik će morati utvrditi kakve su vaše seksualne navike i možda će predložiti da iste promijenite. Pretrage i razdoblje pokušaja i neuspjeha može se produžiti i na nekoliko mjeseci. U trećine neplodnih parova ne može se ustanoviti uzrok neplodnosti (neobjašnjiva neplodnost). 

Procjena je skupa, a neke pretrage su neugodne. Na kraju nema garancije da ćete nakon svih pretraga i savjetovanja ipak zatrudnjeti.

Pretrage za muškarce

Da bi muškarac bio plodan, testisi moraju proizvesti dovoljan broj zdravih spermija, a spermiji se moraju uspješno ejakulirati u rodnicu. U pretragama za plodnost muškarca utvrđuje se jesu li ti procesi oštećeni.

 • Opći fizikalni pregled - Uključuje pregled genitalija i pitanja u vezi povijesti bolesti - bolestima, invalidnosti, lijekovima i seksualnim navikama.
 • Analiza sjemene tekućine - Vrlo važna pretraga za muškarce, kod koje će možda biti potrebno više uzoraka sjemene tekućine. Sjemena tekućina se uglavnom dobiva masturbiranjem ili prekidom snošaja i ejakulacijom u čisti spremnik. Sjemena tekućina se analizira u laboratoriju te se utvrđuje količina, boja i prisutnost upale ili krvi.
 • Ispitivanje hormona - Pretragom krvi utvrđuje se razina testosterona i drugih muških hormona.
 • Transrektalni i skrotalni ultrazvuk - Ultrazvukom se mogu ustanoviti stanja kao što su retrogradna ejakulacija i neprohodnost ejakulacijskog voda.

Pretrage za žene

Da bi žena bila plodna, jajnici moraju redovito proizvoditi zdrava jajašca, a reproduktivni organi omogućiti da jajašca i spermij uđu u jajovode gdje dolazi do oplodnje. Reproduktivni organi moraju biti zdravi i funkcionalni.

Nakon pitanja u vezi zdravlja, menstrualnog ciklusa i seksualnih navika, liječnik će vas pregledati. Tu spada i ginekološki pregled.

U specifične pretrage plodnosti spadaju:

 • Testovi za ovulaciju - Dokazuju postojanje ovulacije te utvrđuju točno vrijeme ovulacije, koje je važno za ostvarivanje željene trudnoće.
 • Histerosalpingografija - Ovom se pretragom utvrđuje stanje maternice i jajovoda. Eventualno otkrivena neprohodnost jajovoda ili neki drugi problemi mogu se ispraviti kirurškim zahvatom.
 • Laparoskopija - Provodi se pod anestezijom. Ispod pupka se radi mali rez (8 do 10 milimetara) te se uvodi tanka sonda kojom se snima stanje jajovoda, jajnika i maternice. Laparoskopijom se najčešće otkriju endometrioza i ožiljci. Mogu se otkriti i nepravilnosti jajovoda i maternice.
 • Ispitivanje hormona - Hormonskim testovima se provjeravaju razine ovulacijskih hormona te hormona štitnjače i hipofize.
 • Procjena rezervi jajnika - Ovom pretragom se može utvrditi potencijal jajnih stanica nakon ovulacije. Obično se hormonsko testiranje provodi u ranoj fazi menstrualnog ciklusa.
 • Genetsko testiranje - Njime se utvrđuje postoje li neke genetičke greške koje uzrokuju neplodnost.
 • Ultrazvuk zdjelice - Tom pretragom se utvrđuje postoje li bolesti maternice ili jajovoda.

Ne moraju svi parovi proći sve ove pretrage prije nego se utvrdi uzrok neplodnosti. Koje pretrage su potrebne i kojim redom odlučit će liječnik na temelju razgovora i dogovora s vama.

Zadnja izmjena: 21.08.2019.