Južna Amerika, krajnji jug


krajni-jug-juzne-amerike
 

Cjepiva za Vašu zaštitu

Prije odlaska na put, ako putujete s djecom, budite sigurni da su ona redovito cijepljena prema programu cijepljenja. Ako nisu, potrebno ih je procijepiti.

Sljedeća cjepiva preporučuju se za putnike na jug južne Amerike pa porazgovarajte s liječnikom o tome:

  • Hepatitis A – može se prenijeti izravno s čovjeka na čovjeka, pijenjem neprokuhane ili vode koja nije pakirana u boci, sladoledom, zaraženim ledom u piću jer je voda često zagađena te jedenjem svježeg voća i povrća ili neke druge hrane koja nije dobro kuhana ili pečena, a osobito školjki, koje često mogu biti zaražene.
  • Hepatitis B – osobito ako ćete biti izloženi krvi i krvnim derivatima ili tjelesnim tekućinama (zdravstveni radnici, ali i svaki putnik može zatrebati liječničku pomoć ili transfuziju koja nije sigurna). Cijepljenje se preporučuje za svako dijete koje nije cijepljeno (u Hrvatskoj se djeca cijepe s 12 godina, što znači da mlađe dijete svakako treba cijepiti).
  • Bjesnoća – cijepljenje se preporučuje ako ćete boraviti u ruralnim područjima, kampirati, jahati ili na drugi način provoditi vrijeme u prirodi.
  • Trbušni tifus – Tifusna groznica može biti povezana sa zaraženom osobom koja radi s vodom i hranom, a epidemije su najčešće povezane sa zaraženom vodom ili hranom koja se predaje na ulici!
  • Ako je potrebno, treba se docijepiti cjepivom protiv tetanusa i difterije.

Bolesti na krajnjem jugu južne Amerike (rizik varira od zemlje do zemlje)

Malarija

Malarija je uvijek ozbiljna bolest, a može biti i smrtonosna. Čovjek je dobiva ubodom komarca koji je zaražen parazitom malarije. Malariju prenosi nekoliko vrsta komaraca i postoji nekoliko vrsta bolesti. Prevencija te ozbiljne bolesti sastoji se od uzimanja antimalaričnih lijekova, koji se razlikuju od vrste do vrste malarije, i zaštite od uboda komaraca repelentima. Velika opasnost od malarije u ovom području postoji u nekim provincijama Argentine (na sjeveru zemlje, na granici s Paragvajem i Bolivijom), i to u ruralnim područjima, pa putnici u dogovoru s liječnikom moraju uzimati određenu antimalaričnu terapiju, ovisno o području i rezistenciji na nju, te se također zaštititi repelentima od uboda komaraca. Svakako razgovarajte o malariji s liječnikom koji će vam preporučiti i preventivnu terapiju ovisno o području u koje idete. Nema rizika od malarije u Čileu, na Falklandskim otocima i u Urugvaju. Više informacija nađite u preporukama za malariju i žutu groznicu.

komarac

Žuta groznica

Žuta groznica se javlja samo u sjeveroistočnim šumskim područjima Argentine. Potvrda o cijepljenju može biti potrebna ako ulazite u ove zemlje iz ostalih zemalja južne Amerike ili subsaharske Afrike te iz Trinidada i Tobaga.

Bolesti koje se prenose hranom i vodom

Uvjerite se da je hrana koju jedete sigurna jer su upravo bolesti koje se prenose hranom najčešće bolesti putnika. Putnički proljev može biti izazvan virusima, bakterijama ili parazitima koji mogu onečistiti vodu i hranu. Takve infekcije dovode do proljeva i povraćanja (E. colli, Salmonella, kolera i razni paraziti), povišene temperature (tifoid i toksplazmoza) ili oštećenja jetre (hepatitis A, koji je opasniji za odrasle nego za djecu).

Ostale bolesti

Dengu groznicu, lišmeniozu i američku tripanosomozu (Chagasovu bolest) prenose insekti pa je zaštita od uboda vrlo važna. Denga groznica se javila prvi put u Čileu i na Uskršnjim otocima prije nekoliko godina. Svakako se zaštitite repelentima od uboda insekata jer su oni dobra prevencija protiv tih bolesti. Plućni sindrom izazvan Hanta virusom koji prenose štakori pojavljuje se na jugu i sjeveru Argentine te u Čileu.

Ako ćete se penjati na Ande, činite to postupno, kako bi se tijelo priviknulo na visinu. Simptomi visinske bolesti su nesanica, glavobolja i mučnina.

Izbjegavajte konzumiranje hrane i pića s uličnih štandova jer je vrlo moguće da su zagađeni.

trznica

Zadnja izmjena: 14.12.2010.