Putnička i tropska medicina - FAQ


Putnička i tropska medicina - FAQ

Zašto bi bilo dobro da posjetim centar za tropsku i putničku medicinu prije odlaska na put?

Ljudi iz Hrvatske sve više putuju po cijelom svijetu, zbog posla ili turistički. U centru se mogu dobiti cjelovite informacije i preporuke za sigurno putovanje na odredište na koju putujete (i povratak), cijepljenje protiv različitih bolesti te, ako je potrebno, i pregled poslije puta.

Gdje se u Hrvatskoj nalazi takav centar?

Referentni centar Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske za tropsku i putničku medicinu nalazi se u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, na Mirogojskoj cesti, i radi svaki dan od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati.

Zašto se moram cijepiti?

Cijepljenje je u svijetu obvezno samo protiv dviju bolesti, i to žute groznice u nekim zemljama te meningokoknog meningitisa u Saudijskoj Arabiji u vrijeme hodočašća u Meku. Međutim, treba imati na umu da su ta cijepljenja obvezna zato što se na taj način dotične države štite od unosa i širenja tih bolesti izvana, a ne da biste se vi zaštitili. Postoji nekoliko veoma opasnih bolesti koje su raširene u nekim zemljama i koje se cijepljenjem mogu spriječiti (a cijepljenje nije obvezno!). Vaša je odgovornost da, ako je to moguće, zaštitite sebe i svoju obitelj.

Koje su to bolesti?

Za svako odredište postoje drukčije preporuke, ovisno o pojavnosti različitih bolesti. Međutim, može se reći da se gotovo u cijelom svijetu preporučuje cijepljenje protiv hepatitisa A i B. Također, preporuke se mijenjaju i s pojavama određenih epidemija bolesti.

Znači li to da ću se svaki put morati cijepiti?

Ne, cjepiva mogu djelovati godinama, a neka i cijeli život. O tome ćete dobiti pravu informaciju u centru za tropsku i putničku medicinu.

Koliko prije puta treba doći u centar?

Najbolje je doći dva mjeseca prije, međutim, ako se dođe i tjedan prije puta može se provesti cijepljenje, ako je potrebno, po brzim shemama, iako je zaštita, naravno, bolja kad se cijepite po normalnoj shemi.

Trebam li išta drugo osim cijepljenja?

Možete trebati i informaciju i lijekove za prevenciju malarije, a također i, primjerice, lijekove za prevenciju putničkog proljeva i mučnine izazvane putovanjem. Najvažnije je zapravo dobiti "svježe" zdravstvene informacije iz zemlje u koju putujete o eventualnim epidemijama nekih zaraznih bolesti i preporukama kako se zaštititi na putu da bi vam putovanje ostalo u ugodnom sjećanju.

Zadnja izmjena: 22.08.2019.