Evakuacija KB Dubrava zbog dvoje liječnika zaraženih novim koronavirusom


Evakuacija KB Dubrava zbog dvoje liječnika zaraženih novim koronavirusom

U Hrvatskoj se od jučer broj osoba s infekcijom novog koronavirusa (COVID-19) popeo na 49. Među zaraženima je i dvoje liječnika iz KB Dubrava u Zagrebu, te stoga slijedi evakuacija bolnice. Svi pacijenti će iz KB Dubrava biti prebačeni u druge zagrebačke bolnice, a pacijenti koji su čekali operativni zahvat bit će otpušteni kućama.

Valja istaknuti da Nacionalni stožer Civilne zaštite ističe važnost pridržavanja samoizolacije. 

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je donio odluku o rasporedu rada liječnika i zdravstvenog osoblja. Odluka se odnosi na sve zdravstvene radnike - i u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru, te omogućuje ministru da, u slučaju potrebe, raspoređuje sve zdravstvene resurse - prostorno, vremenski, kadrovski i materijalno.

Također, treba spomenuti, da je Vlada RH jučer donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, i to osnovne prehrambene proizvode, sredstva za higijenu, zaštitnu odjeću, medicinske potrepštine i slično. Svrha je odluke spriječiti negativne učinke promjene cijena pojedinih proizvoda u okolnostima epidemije zbog koronavirusa, a najvišom cijenom proizvoda smatra se ona od 30. siječnja.

Što se tiče zemalja u okruženju, COVID-19 je uzeo prvu žrtvu u susjednoj Sloveniji. Riječ je o starijem muškarcu, kroničnom bolesniku iz Metlike koji je preminuo u UKC Ljubljani. U Sloveniji je dosad potvrđen 181 slučaj zaraze koronavirusom. Vlada Republike Slovenije i krizni stožer jučer su donijeli nove mjere ograničavanja epidemije koronavirusa, među ostalim zatvaranje lokala i obustavu javnog prometa. U Srbiji je zaraženo 46 osoba, u Bosni i Hercegovini 21 osoba, Madžarskoj 32 osobe i u Austriji 800 osoba. U Italiji je zaraženo novim koronavirusom 21.157 osoba, u umrlo ih je od posljedica infekcije 1.441.

U svijetu je trenutno zaraženo novim koronavirusom 161.028 osoba, a umrlo ih je od infekcije 5.973.

Povezano s viješću:

Izvor:
HRT, Corriere Della Sera

Copyright © 2000. - 2015. Cybermed d.o.o. Sva prava pridržana.