Cijela Italija u karanteni zbog novog koronavirusa


Cijela Italija u karanteni zbog novog koronavirusa

U Italiji je iz dana u dan sve gora situacija vezano uz epidemiju novog koronavirusa (COVID-19), te je talijanski premijer Giuseppe Conte jučer navečer bio primoran da za cijelu Italiju proglasi crvenu zonu kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa. Izvanrednim mjerama je u karantenu stavljeno oko 60 milijuna ljudi. 

Izvanredne mjere podrazumijevaju zabranu svih javnih okupljanja i ograničavanje svih kretanja osim onih neophodnih za posao i hitne situacije. Naređeno je zatvaranje svih kina, kazališta, teretana, disko klubova, barova i pubova, otkazuju se sprovodi i vjenčanja te svi sportski događaji, uključujući i nogometne utakmice Serie A. Sve škole i sva sveučilišta neće raditi do 3. travnja, a kruzerima je zabranjeno pristajanje u većini luka.

U Italiji su od početka epidemije koronavirusa zaražene virusom Sars-CoV-2  9.172 osobe, a samo jučer 1.897 osoba. Od tog broja njih 463 je umrlo od komplikacija infekcije. Jučer je umrlo čak 97 osoba, od čega 76 u Lombardiji.

U Hrvatskoj je jučer potvrđen 13. slučaj zaraze koronavirusom, a očekuju se rezultati testa za potencijalnog 14. oboljelog koji pokazuje znakove infekcije. Radi se o osobama iz Istre koje su radile u Italiji.

U Sloveniji je zaraženo 25 osoba te je izdana zabrana svih okupljanja u zatvorenome s više od 500 ljudi. Svi sportski događaji održat će se bez publike.

U svijetu je trenutno novim koronavirusom zaraženo 114.549 ljudi, umrlo ih je od komplikacija infekcije 4.028 ljudi, a uspješno se oporavilo od infekcije njih 64.267.

Povezano s viješću:

Izvor:
MIZ, Corriere Della Sera