U Hrvatskoj potvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom, a kod još jedne osobe postoji sumnja


U Hrvatskoj potvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom, a kod još jedne osobe postoji sumnja

Zasada su Hrvatskoj potvrđena samo dva slučaja zaraze Wuhan Coronavirusom (COVID-19), a kod još jedne osobe postoji sumnja. Naime, novo zaražena osoba je brat 26-godišnjeg mladića koji je jučer zbog infekcije koronavirusom hospitaliziran u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"

Prvo zaraženi brat radi u tehnološkoj kompaniji Ericsson Nikola Tesla, a drugi brat u HEP Trgovini. Također, treba spomenuti, da izgleda da su se kod još jednog zapsolenika HEP-a pojavili simptomi karakteristični za infekciju koronavirusom.

Što se pak jučer spomenute djevojke prve zaražene osobe tiče, kod nje su se pojavili simptomi bolesti. Stoga će se kod nje ponoviti testiranje na COVID.19 jer je prvi test bio negativan.

Kako doznajemo, i u Ericsson Nikoli Tesli, te u HEP-u došlo je do panike nakon objave o zaraženim osobama. Zaposlenici Ericssona Nikole Tesle će do daljnjega raditi od kuće, a jučer popodne su u tvrtci bili i liječnici infektolozi.

Trenutno je u svijetu novim koronavirusom zaraženo 81.183 osoba, od čega je njih 2.769 preminulo, a 30.002 osobe su se uspješno oporavile od infekcije.

Svakako, treba imati na umu, da COVID-19 može na sobnoj temperaturi živjeti na metalnim i plastičnim površinama te staklu, čak devet dana.

Naime, koronavirusi, poput drugih mikroorganizama koji uzrokuju bolest, mogu se zadržati na uobičajenim stvarima koje ljudi koriste. Virus se može širiti rukama i površinama, uključujući ručke na vratima, telefonske uređaje, tipke kod dizala, prekidače za svjetlo, noćne ormariće i dr..

Najbolji način uklanjanja koronavirusa sa površina je njihovo čišćenje otopinom koja sadrži 62 do 72 posto etanola, 0,5 posto hidrogen peroksida, ili 0,1 posto natrijevog hipoklorita, u roku od jedne minute od kontaminacije.

Coronavirus-infografika-5ndn2
Coronavirus-infografika-6ndn2

Povezano s viješću:

Izvor:
MIZ, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", South China Morning Post