Potvrđen prvi slučaj Wuhan Coronavirusa u Hrvatskoj


Potvrđen prvi slučaj Wuhan Coronavirusa u Hrvatskoj

Prema riječima hrvatskog ministra zdravstva Vili Beroša, danas u 11:50 sati stigla je prva potvrda Wuhan Coronavirusa (COVID-19) u Hrvatskoj. Radi se o mlađem pacijentu koji je između 19. i 21. veljače ove godine boravio u Milanu te se pritom zarazio koronavirusom, a ima blaže znakove bolesti. Pacijent se nalazi u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i trenutno je stabilno.

Za sve ljude koji su bili u neposrednom kontaktu s pacijentom organizirat će se karantena.

Mladić koji je pozitivan na COVID-19, bio je u Milanu s djevojkom koja još nije testirana, a danas nije bila na poslu. Radi se o 26-godišnjem Zagrepčanu koji radi u tehnološkoj kompaniji Ericsson Nikola Tesla. U petak je bio na poslu. U nedjelju, 23.02. 2020. zaprimljen je u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" sa simptomima bolesti, a naknadno je utvrđena prisutnost novog koronavirusa.

KBC Zagreb otkazao je sve operacije i obrađivati će samo hitne slučajeve, potvrdio je to pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor u KBC-u Zagreb. U drugim bolnicama sve je normalno i radi se po planu.

Trenutno je u svijetu novim koronavirusom zaraženo 80.277 osoba, od čega je njih 2.705 preminulo, a 27.471 osoba se uspješno oporavila od infekcije. 

Coronavirus-infografika-5ndn2
Coronavirus-infografika-6ndn2

Povezano s viješću:

Izvor:
MIZ, South China Morning Post