67 godina Hrvatskog saveza slijepih


67 godina Hrvatskog saveza slijepih

U nedjelju, 16. lipnja, Hrvatski savez slijepih proslavit će 67 godina svog djelovanja te brige o slijepim osobama u Hrvatskoj. Savez je osnovan 16. lipnja 1946. godine inicijativom nekolicine slijepih studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta, na čelu s Franjom Tonkovićem i Stanislavom Šarićem, koji nisu željeli prihvatiti status marginalizirane skupine u društvu.

Slijepi Hrvatske već su tada izgovorili kasnije proklamiranu europsku krilaticu O nama uvijek s nama, stvorivši preduvjete za osnivanje srednje i osnovne škole u okviru Centra Vinko Bek, Hrvatske  knjižnice za slijepe, kao i Tiflološkog muzeja, Zaklade za školovanje slijepih Marko Brkić, Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život, Udruge za školovanje pasa vodiča te drugih društava s naglaskom na sportske klubove.

Ovogodišnju obljetnicu Hrvatski savez slijepih obilježit će Danom crnih naočala koji će se premijerno održati u subotu, 29. lipnja, u Zagrebu, a koji za cilj ima osvješćivanje građana o oftalmološkim bolestima. Ove će godine projekt biti posvećen senilnoj makularnoj degeneraciji, bolesti koja predstavlja vodeći uzrok slabovidnosti kod osoba starijih od 50 godina.

"Pozivam sve da nam se pridruže na Danu crnih naočala i zajedno s nama obilježe mrak – onaj bukvalni fizički, s kojim se puno lakše izlazi na kraj, nego s onim duhovnim, punim predrasuda u koji nas često, čak i službeno guraju" – izjavio je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih te je dodao: "Cilj nas koji aktivno djelujemo u Hrvatskom savezu slijepih jest utjecati na različita zakonska rješenja kojima državne institucije uokviruju naše živote, pritom ne vodeći previše računa o stvarnim potrebama i svrsi svojih rješenja. Da slušaju nas koji govorimo i savjetujemo iz osobnog iskustva, ne bi se dogodilo da Hrvatska ima najmanji doplatak za slijepe u Europi niti da su neke naše udruge na rubu opstojnosti. Mi ne tražimo milostinju i uboštvo, nemamo potrebu parazitski se nasloniti na državne jasle i ne želimo bolje živjeti od svoje naknade, već želimo da često proklamirane jednake mogućnosti zažive u stvarnosti."

Želja Saveza je da udruge imaju sustavno financiranje, a ne da moraju lutati po različitim fondovima i zakladama i pisati iznimno komplicirane projekte za koje najčešće nemaju ljudskih resursa. Projekti su potrebni, ali ne kao isključivi način financiranja, već kao širenje i inoviranje novih aktivnosti među slijepima, odnosno potenciranje njihovih kvaliteta i ljudskih potencijala, zaključio je gospodin Perić.                                                                    

Hrvatski savez slijepih danas okuplja 27 županijskih i gradskih temeljnih udruga slijepih, u koje je učlanjeno oko 6.100 osoba. Sve one brinu o problemima koje sljepoća donosi sa sobom, odnosno koordiniraju različite aktivnosti kroz programe i projekte, s obzirom da je to jedini način financiranja, a time i opstanka ovakvih udruženja. Hrvatski savez slijepih član je Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU) te permanentno radi na razvoju sustava i infrastrukture za pojedina područja važna za život slijepih osoba, kao što su školovanje, rehabilitacija, zapošljavanje, socijalna zaštita, kultura, sport i rekreacija.

Kroz svoju povijest Savez je proveo na stotine projekata i programa a svi su oni bili osmišljeni s ciljem poboljšanja kvalitete života slijepih u Hrvatskoj. Trenutno od važnijih projekata Savez provodi program Zaposlenje kruna integracije slijepih, usmjeren na stvaranje uvjeta za zapošljavanje ove skupine građana te u suradnji sa 6 zemalja Europske unije i Europskim savezom slijepih projekt Visal, namijenjen slijepim osobama starije životne dobi u svrhu njihovog uključivanja u život zajednice.