Crijevne bakterije metaboliziraju dušikove spojeve kako bi spriječile stvaranje nitrozamina koji uzrokuju rak
Metabolizam dušika crijevnih bakterija može pružiti zdravstvene koristi. Točnije, crijevni mikrobi metaboliziraju prehrambene nitrate i nitrite te sprječavaju stvaranje spojeva koji uzrokuju rak, a koji se nazivaju nitrozamini, pokazuje nova studija.
Naime, pokazalo se da Escherichia coli - i u manjoj mjeri vrste rodova Lactobacillus, Bacteroides i Phocaeicola - mogu učinkovito metabolizirati različite oblike dušika, čime se sprječava stvaranje kancerogenih nitrozamina. Također su pokazali da je ova bakterijska obrada ključna za preživljavanje mikroorganizama i kolonizaciju crijevnog trakta, vjerojatno sprječavajući štetne promjene u sastavu crijevne mikrobiote.
Rezultati ove studije ističu važnost crijevne mikrobiote u sprječavanju stvaranja štetnih metabolita dušika, potencijalno smanjujući rizik od određenih vrsta raka. Otkriće da specifične crijevne bakterije brzo metaboliziraju nitrite sugerira zaštitni mehanizam putem kojeg mikrobiota doprinosi održavanju crijevnog i sistemskog zdravlja.
Nitrozamini se smatraju jakim kancerogenima koji mogu uzrokovati rak u raznim organima i tkivima, uključujući pluća, mozak, jetru, bubrege, mokraćni mjehur, želudac, jednjak i nosne sinuse.
Izvor
The FEBS Journal