Aktivni spojevi iz gljive resasti igličar potiču rast živaca i poboljšavaju pamćenje


Aktivni spojevi iz gljive resasti igličar potiču rast živaca i poboljšavaju pamćenje

Australski znanstvenici s University of Queensland otkrili su nove aktivne spojeve iz jestive gljive resasti igličar (Hericium erinaceus), koji potiču rast živaca i poboljšavaju  pamćenje. Inače, ekstrakti iz ove gljive stoljećima se koriste u tradicionalnoj medicini u azijskim zemljama.

Pretklinička ispitivanja pokazala su da ova gljiva ima značajan utjecaj na rast moždanih stanica i poboljšanje pamćenja.

Laboratorijski testovi mjerili su neurotrofne učinke spojeva izoliranih iz gljive Hericium erinaceus na kultivirane moždane stanice, i iznenađujuće se otkrilo da aktivni spojevi potiču neuronske projekcije, širenje i povezivanje s drugim neuronima.

Smatra se, da ovo otkriće može unaprijediti liječenje i prevenciju neurodegenerativnih kognitivnih poremećaja kao što je Alzheimerova bolest.

Resasti igličar (Hericium erinaceus) jestiva je i ljekovita gljiva iz porodice igličara. Kod nas je poznatija pod nazivom lavlja griva, jer izgledom podsjeća upravo na nju. Iako je neobičnog izgleda, riječ je o jako ukusnoj gljivi koja može biti sastojak različitih ukusnih jela.

Izvor:
Journal of Neurochemistry