Alergičari, pridržavajte se ovih savjeta, ambrozija je u punom cvatu


Alergičari, pridržavajte se ovih savjeta, ambrozija je u punom cvatu

Najagresivniji peludni alergen, ambrozija, u punom je cvatu u posljednjem tjednu kolovoza. Zato osobe koje pate od alergije na ambroziju moraju biti posebno oprezne, upozorava prof. dr. sc. Asja Stipić Marković, predsjednica Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

U Hrvatskoj svaka deseta osoba pati od alergije na ambroziju. Najviše su joj izloženi stanovnici kontinentalne Hrvatske, naročito Slavonije i Baranje, ali je, nažalost, sve učestalija i u Primorju i Dalmaciji. 

Osobe alergične na ambroziju tijekom sezone cvatnje tog iznimno raširenog korova trebaju se pridržavati svoje anti-alergijske terapije i izbjegavati njezina staništa, kaže prof. dr. sc. Stipić Marković.

"Za početak, ukoliko ste u mogućnosti, ne izlazite puno na otvoreno gdje možete doći u kontakt s peludi ambrozije. Potkraj kolovoza, kad je ambrozija u punom cvatu, planirajte izlaske iz kuće nakon kiše, kad je manja koncentracija peludi u zraku. Uzimajte svoj lijek koji smanjuje simptome alergije na ambroziju kako bi izbjegli kihanje, suzenje očiju i svrbež na licu, vlasištu i prsima. Ukoliko ste vozač, klima uređaj u automobilu namjestite tako da u automobilu cirkulira zrak, bez ulaska vanjskog. Ukoliko Vas lijek za alergiju čini pospanima i usporenima, nemojte voziti i zamijenite za lijek novije generacije bez tih nuspojava. Ukoliko imate dijete alergično na ambroziju, ograničite igru u prirodi na minimum. Ukoliko ćete imati ozbiljnijih poteškoća zbog ambrozije, bez ustručavanja se javite u svoju najbližu alergološku ambulantu“, savjetuje prof. dr. sc. Stipić Marković.

Izvor:
HDAKI