Alzheimerova bolest ima pet različitih podtipova


Alzheimerova bolest ima pet različitih podtipova

Nedavna studija koja je istraživala heterogenost Alzheimerove bolesti otkrila je pet molekularnih podtipova koji prikazuju različite genetske čimbenike rizika i patologije bolesti, uključujući stope progresije i vremena preživljavanja. Ovi rezultati sugeriraju različite intervencijske zahtjeve za svaki podtip i naglašavaju potrebu za personaliziranom medicinom za dijagnosticiranje i liječenje stanja.

Alzheimerova bolest progresivni je poremećaj mozga koji pretežno pogađa starije osobe, a karakterizira ga degeneracija neurona odgovornih za pamćenje i spoznaju. Procjenjuje se da pogađa 5% pojedinaca između 65-74 godine, 13,1% između 75-84 i 33,3% iznad 84 godine, trenutno pogađa 44 milijuna ljudi, a taj broj svake godine raste. Alzheimerova bolest je prepoznata kao vodeći uzrok demencije u cijelom svijetu, bez trenutno poznatog lijeka, a liječenje je ograničeno na upravljanje simptomima.

Podtip 1 karakterizira hiperplastičnost neurona, podtip 2 urođena imunološka aktivacija, podtip 3 disregulacija RNA, podtip 4 disfunkcija horoidnog pleksusa, a podtip 5 disfunkcija krvno-moždane barijere. APOE genotipizacija potvrdila je identificirane klastere i predložila jedinstvenu genetsku podlogu za svaki podtip.

Izvor:
Nature Aging