Amiloidni plakovi mogu usporiti protok krvi u mozgu


Amiloidni plakovi mogu usporiti protok krvi u mozgu

Laboratorijsko istraživanje provedeno na životinjama pokazalo je da amiloidni plakovi koji se već dulje vrijeme povezuju s nastankom Alzheimerove demencije također mogu usporiti protok krvi u mozgu.

Smatra se da nakupljanje amiloidnih plakova u mozgu može na više načina naštetiti mozgu. Jednako tako, znanstvenici su sve više svjesni činjenice da ometanje protoka krvi u mozgu može povećati rizik od Alzheimerove bolesti.

Inače, od ranije je poznato da se proteinski plakovi znani kao vaskularni amiloid mogu nakupljati oko krvnih žila, kao što se nakupljaju u moždanom tkivu. No, ovo istraživanje je pokazalo da nakupljanje amiloidnih plakova oko krvnih žila može imati negativni utjecaj na protok krvi u mozgu.

Protok krvi u krvnim žilama koje nisu bile okružene amiloidnim plakovima bio je normalan, za razliku od protoka krvi u žilama koje su bile okružene amiloidnim plakovima, gdje je protok krvi bio oslabljen. Naime, krvne žile okružene amioidnim plakovima postaju krute i imaju slabiju sposobnost dilatacije i kontrakcije, te više nisu u mogućnosti na odgovarajući način regulirati protok krvi u mozgu.

Izvor:
Brain