Astrociti imaju ključnu ulogu u epileptičnoj neuronskoj hiperaktivnosti


Astrociti imaju ključnu ulogu u epileptičnoj neuronskoj hiperaktivnosti

Epilepsija, kod koje pacijenti pate od neočekivanih napadaja, pogađa otprilike 1% stanovništva. Ovi napadaji često uključuju ponavljajuće i pretjerano aktiviranje neurona. Sada su japanski znanstvenici sa Tohoku University pratili aktivnost astrocita pomoću fluorescentnih kalcijevih senzora, otkrivši da aktivnost astrocita počinje otprilike 20 sekundi prije početka epileptičke hiperaktivnosti neurona. Ovo sugerira da astrociti imaju značajnu ulogu u izazivanju epileptičkih napadaja, olakšavajući hiper-pogon neuralnog kruga.

Astrociti su ne-neuronske glija stanice koje zauzimaju gotovo polovicu mozga. Pokazalo se da kontroliraju lokalno ionsko i metabotropno okruženje u mozgu. Ipak, budući da ne pokazuju električnu aktivnost koja bi se mogla lako pratiti, njihova je uloga u funkcioniranju mozga uglavnom zanemarena. Proteini senzora fluorescencije to mijenjaju, otkrivajući više o zanimljivoj aktivnosti astrocita.

Naime, čini se da astrociti imaju odlučujuću ulogu u kontroli stanja neuronske aktivnosti i sinaptičke plastičnosti u fiziološkim i patofiziološkim situacijama. Stoga bi se astrociti mogli smatrati novom terapeutskom metom za liječenje epilepsije.

Izvor:
Glia