Benzodiazepini povećavaju rizik od suicida u oboljelih od KOPB-a s PTSP-om


Benzodiazepini povećavaju rizik od suicida u oboljelih od KOPB-a s PTSP-om

Pacijenti koji pate od dva česta stanja, posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i poremećaj disanja znanog kao kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), mogu biti izloženi većem riziku od suicida ukoliko uzimaju benzodiazepine, ukazuje nova studija.

Benzodiazepini su lijekovi koje se često propisuju ljudima koji imaju problema s nesanicom ili koji pate od tjeskobe. Oni mogu pomoći ljudima da bolje spavaju, ili da lakše prebrode stresne situacije u svom životu. Inače, velik broj benzodiazepina je dostupan bolesnicima, a najpoznatiji su diazepam, lorazepam i temazepam.

No, ukoliko ih pacijenti s PTSP-om i KOPB-om uzimaju kroz dulji vremenski period, tada se njihov rizik od suicida udvostručuje, kao i rizik od hospitalizacije zbog psihičkih problema.

Inače, uporaba benzodiazepina kod pacijenata s višestrukim bolestima odavno je česta dilema za pacijente i kliničare, ističu stručnjaci.

Dobra vijest je da dugotrajna uporaba benzodiazepina nije povisila rizik od smrti zbog bilo kojeg uzroka ili problema s dišnim putovima,

Izvor:
Annals of the American Thoracic Society